A „változás” korunk megszállottsága

2017. szeptember 13. 16:32

Benoît Duteurtre
Express

Minden változtatás előtt mérjük fel, mi az, amit nyerünk, és mi az, amit vesztünk.

„A »változás« korunk megszállottsága, minden oldal felelőseinek szlogenje. Nem csupán reformálni kell, hanem mozgásba jönni, lendületet venni, eltörölni a létezőt valami újért, mintha mindez feltétlenül haladást jelentene. Azt pedig, aki ragaszkodik ahhoz, hogy »megőrizzen«, »nosztalgikusnak«, »múltba fordulónak«, »reakciósnak« tekintik.

Ez az érzületet a nyelv átalakulása kíséri társadalmunkban, ahol a »progresszív« és a »konzervatív« jelzők többé nem azt takarják, mint valaha. Azokat az értékeket, melyek a múltban progresszívnek minősültek, így például a társadalombiztosítás, a munkaidő csökkentése és a nyugdíjkorhatár leszállítása, a gazdasági liberalizmus lovagjai manapság »konzervatív« értékekként ítélik el. Ez a liberalizmus tette magáévá a mozgás, a reform, sőt a forradalom témáit: »Ne ragaszkodjatok a megszerzett javaitokhoz, ti gaz baloldali konzervatívok! Csatlakozzatok hozzánk, akik megváltoztatjuk a világot, és megszabadulunk az otromba kötöttségektől!« 

Ezzel a nyelvi zűrzavarral szemben nem látok jobb álláspontot, mint a régi bölcsességét, mely azt kívánja meg tőlünk, hogy minden változtatás előtt mérjük fel, mi az, amit nyerünk, és mi az, amit vesztünk.

Így talán megszűnünk robotok lenni, akik bőszen a jövőbe merednek, és olyan emberekké válunk, akik az idő közepén állnak, nyugodt tekintetet vetve arra, ami elmúlt, és arra, ami csak ezután lesz.”

 

Benoît Duteurtre francia író és esszéista. Magyarul A kislány és a cigaretta című szatírája jelent meg.

A teljes írás a L'Express szeptember 6-i számában olvasható.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117644