Európai értékek

2017. szeptember 13. 06:15

Bayer Zsolt
Magyar Idők

Itt vannak most az „európai értékek” – na, ezekről nem lehet tudni semmit sem. Csak azt lehet tudni, hogy mi nem felelünk meg ezeknek.

„Igazából úgy vagyunk ezekkel az európai értékekkel, mint annak idején a »népi« meg »szocialista« demokráciával. Mert volt ugye a demokrácia, arról azért nagyjából lehetett tudni, hogy micsoda. És volt a népi vagy szocialista demokrácia, arról meg nem lehetett tudni, csak annyit, hogy nem demokrácia.

Na most vannak például az értékek. Mindenféle értékek. Isten, haza, család, hogy mondjunk mindjárt hármat. Esetleg szabadság, egyenlőség, testvériség, hogy hígítsuk az első hármat a felvilágosodás desztillált vizével.

És akkor itt vannak most az »európai értékek« – na, ezekről nem lehet tudni semmit sem. Csak azt lehet tudni, hogy mi nem felelünk meg ezeknek az európai értékeknek. Sem mi, sem a lengyelek, a csehek és a szlovákok sem nagyon, bár ez utóbbiak állítólag mégis, mert szintén állítólag készülnek elhagyni a V4-et, és ennek módfelett örülnek a nyugati nagyok, akik viszont képviselik az európai értékeket.

A németek például példásan képviselik. Gyakorlatilag semmi mást nem csinálnak reggeltől estig, mint európai értékeket képviselnek, amit onnan lehet a legbiztosabban tudni, hogy lassan semmi mással nincsenek elfoglalva, mint azzal, hogy bezzeg mi mennyire nem képviseljük.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117616