EP-vita

„Akár küldhetünk orvost is” – Juncker belefáradt az EP-képviselők kérdéseibe

2017. szeptember 13. 16:50

Guy Verhofstadt Orbán Viktort, Nigel Farage Junckert kritizálta, Morvai Krisztina hazaküldte az „erős szíriai férfiakat” – a Bizottság elnökének pedig nem volt kedve válaszolnia a képviselők felvetéseire, mondván: „alig kap levegőt”. Így reagáltak az EP-frakciócsoportok Jean-Claude Juncker szerdai évértékelő beszédére. Helyszíni tudósításunk Strasbourgból.

Jean-Claude Juncker évértékelőjén egy órán át beszélt az Európai Parlamentben, és ahogyan Mandiner is tudósított, igen sok témát érintett.

Ám legalább ilyen érdekesek voltak a Juncker-tervre adott reakciók a különböző pártcsoportok képviselőitől. Mutatjuk a legérdekesebbeket!

Manfred Weber – Európai Néppárt

A legnagyobb európai parlamenti frakció, a jobboldali pártokat tömörítő Európai Néppárt frakcióvezetője, Manfred Weber szerint az illegális bevándorlás réme fel van nagyítva, túl van értékelve. A néppárti képviselő kifejtette, a bevándorlás ellen nem falakat kell építeni, hanem hatékony határvédelmi rendszert létrehozni. Weber véleménye szerint a határoknak nem szabad mindenkit kiszűrniük, csupán az illegális bevándorlókat, a már bent lévő bevándorlók esetében az integrációra kell hangsúlyt helyezni.

Fontosnak nevezte, hogy a bevándorlók betartsák a törvényeinket; kifejtette, hogy nem az iszlám vallás tehet a barcelonai merényletről. Szerinte ami az európai terrorizmust illeti, az nem egy keresztény-muzulmán konfliktus, hanem a humanizmus és a brutalitás közötti különbség. „Nem a vallásoktól, hanem terroristáktól kell védeni Európát” – mondta. 

 

Gianni Pittella – Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége

A legnagyobb baloldali frakció vezetője, Gianni Pittella szocialista alapelvek mellett szólalt fel: keményen megadóztatná a multikat és egy új kezdeményezést sürgetett a fiatalok kihasználása ellen a munkaerőpiacon. Pittella egyetért a Juncker által felvázolt elképzeléssel, miszerint minősített többséggel is átmehetnének az Európai Bizottság javaslatai – szerinte ez megkönnyítené a döntéshozatalt. Támogatta továbbá Junckert a közös pénzügyminiszteri tisztség létrehozásában. 

Felszólalt a környezetvédelem mellett is: „Trumpnak is be kell bizonyítanunk azt, hogy csak a párizsi klímaegyezmény útján lehet tovább menni”. A bevándorlásra kitérve elmondta, a dublini helyett egy új rendszert hozna létre, és eltörölné az első belépési ország szabályát. 

 

Syed Kamall – Európai Konzervatívok és Reformerek

A jobboldali-antiföderalista Konzervatívok társelnöke, Syed Kamall több ponton bírálta Juncker elképzeléseit: szerinte nem több politikára, inkább több lehetőségre van szükség.

Mindaddig pedig, amíg az embereknek ilyen kevés a beleszólása az EU-ba, abban a polgárok nem látnak megoldást. Kifejtette: az Unió kritikáját ne támadásként fogják fel Junckerék, hanem inkább egy segítő kézként. Kamall emellett szót emelt az oroszellenes szankciók további fenntartása mellett is.

 

Guy Verhofstadt – Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért

A liberálisok vezetője, Guy Verhofstadt szerint a különbség Juncker tavalyi és idei beszéde között az, hogy az idei lelkesítőbbre sikeredett – nem csoda, hiszen a helyzet jobb, mint tavaly. Verhofstadt szerint részben ez annak is köszönhető, hogy gyengülnek a populista erők: Norbert Hofer (Osztrák Szabadságpárt), Geert Wilders (VVD), és Marine Le Pen (Nemzeti Front) is kijelentették: elhagynák az Európai Uniót megválasztásuk esetén. Mára mind elvesztették a választásokat, és már pártjaik sem akarnak kilépni az EU-ból.

Nem hagyta szó nélkül a magyar kérdést sem: szerinte Orbán Viktor is folyamatosan próbálja aláásni az uniót, ám a múlt héten már ő is kijelentette, nem jöhet szóba az EU-ból való kilépés. „Tehát Le Pen, Orbán és Wilders is EU-párti lett. Jelenleg már csak Nigel Farage az EU-ellenes.”

Annak kapcsán, hogy Farage szívesen adna választási tippeket a német jobboldali Alternative für Deutschland számára, Verhofstadt személyesen is megszólította a volt UKIP-elnököt: „Farage, menj csak nyugodtan a falnak, de még az AfD sem annyira hülye, hogy téged kövessen!”  A liberális politikus beszéde végén tovább folytatta a magyar helyzet elemzését: szerinte Lengyelországban és Magyarországon hatalmi csoportok ássák alá a demokráciát, Orbán és Putyin pedig együtt rombolja az EU-t. 

 

Patrick Le Hyaric – Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal

A radikális baloldal vezetője úgy látja, a Juncker által hangoztatott EU-kép nem esik egybe a választók tapasztalataival. A dolgozók kiszolgáltatottak, és nem érzik a növekedést – vélte, hozzátéve, hogy a a magasabb EU-büdzséről szóló Juncker-javaslat a szenvedők szemében csak rengeteg kidobott pénz lesz.

Le Hyaric bírálta a Kanadával köttetett szabadkereskedelmi megállapodást, ami szerinte kisember- és környezetellenes.

 

Philippe Lamberth – Zöldek/Európai Szabad Szövetség 

Hasonló gondolatokat fogalmazott meg a Zöldek képviselője, Philippe Lamberth is. Elfogadhatatlannak nevezte a kapitalista pénzügyi vezetők felé való kiszolgáltatottságot. Meglátása szerint a nacionalista- és soviniszta gondolatok még a Néppártban is tombolnak. 

 

Nigel Farage – Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája

A volt UKIP-elnök szerint „ez volt Juncker legtisztességesebb és legaggasztóbb beszéde”. Kifejtette, minden afelé mutat, hogy az EU kap egy új pénzügyminisztert új hatalmakkal – mindezt az emberek hozzáférése nélkül. A jogalkotásban, a parlamenti munkában továbbá „az igazi demokratikus pártok nem vehetnek majd részt egyenlő esélyekkel” Farage interpretációja szerint. 

Az EU-ellenes politikus szerint az Unió szemernyit sem tanult a Brexitből: most például pont Magyarországnak és Lengyelországnak – akik szovjet uralom alatt is éltek – akarnák megmondani, mit csináljanak.

 

Farage Verhofstadtnak címzett válaszában leszögezte: az igazi populista hullám egyáltalán nem nyugodott le, hanem még el sem érkezett.

 

Harald Vilimsky – Nemzetek és Szabadság Európája

Az osztrák Szabadságpárt képviselője úgy véli, az EU nem más, csak egy szabálygyűjtemény, amit meg lehet változtatni. Ezért ezt a szabálygyűjteményt nem szabad kisajátítani: „ez nem az ön Európája, ez a népek Európája!” – folytatta.

Szerinte abszurd az euró „kényszerrel” való bevezetése, mivel a közös valuta „hatalmas kudarc”. Vilimsky közvetlen összefüggést vont továbbá a migráció és a terrorizmus között: „Jöjjenek ide milliók Afrikából és az araboktól? Köztük terroristákkal?” Leszögezte: a jelenlegihez képest több demokráciára és több autonómiára van szüksége a tagállamoknak.

 

Ryszard Legutko – Európai Konzervatívok és Reformerek

A legerősebb kritikát a Mandiner által is megszólaltatott lengyel filozófus, Ryszard Legutko fogalmazta meg. A Konzervatívok társelnöke kifejtette: hiába beszél mindenki vitáról, erről az ülésnapon nem esik szó. „A vita az, amikor érvek felsorakoztatása után egy konklúzióra jutunk, de most már eleve kész volt a konklúzió. A konklúzió ugyanaz: több Európát, több Európát. De ez lenne a megoldás?”

„Idiótákról, vírusokról, extremistákról”, volt szó, nem párbeszédről – jelentette ki a lengyel képviselő.

Szerinte az Unió kettős mércét alkalmaz a pártokkal szemben: vannak, akiket szeretnek, de a gyengébb játékosokat megpróbálják ellehetetleníteni. Eközben pedig a szabályokat Legutko szerint maguk az EU-s szervek hágják át. „Mindenki azt mondja: menjünk tovább a jelenlegi úton. Nem! Ne menjünk tovább, nézzünk inkább szét, mi történik körülöttünk!” Így a filozófus szerint az Uniót alapjaiban kell megreformálni, a reformot pedig először a Bizottság háza táján kéne kezdeni.

 

Morvai Krisztina – független 

Egyetlen magyar képviselőként a pártcsaládhoz nem tartozó Morvai Krisztina is kérdést intézett Jean-Claude Junckerhez. Szerinte Juncker jól tenné, ha nézne televíziót, mert miután Szíriában már majdnem véget értek a háborúk, a menekültek kezdhetnének hazatérni. Kifejtette továbbá, alapjaiban kéne újragondolni a kvótarendszert: „Prédikálnak Magyarországnak a szolidaritásról. De erről inkább beszéljenek azok az erős szíriai férfiak, akiknek vissza kéne térniük Európából az országukat újjáépíteni” – zárta felszólalását a jobbikos képviselő

Ezután érdekes záró jelenet történt: a napirendben nem szereplő, de mégis felszólaló képviselők kérdéseire elméletben tíz perces felszólalási idővel gazdálkodva Jean-Claude Junckernek kellett volna válaszolnia.

Ám a képviselők – köztük Morvai kérdésére – a Bizottság elnöke csak annyit felelt, hogy az egyórás beszéde alatt nagyon elfáradt, és alig tud lélegezni. Különben is, javaslatait elküldte minden képviselőnek, szóval mindenki ki tudja keresni az őt érintő problémára a választ.

Erre az Európai Parlament elnöke, Antonio Tajani is csak annyit tudott viccesen megjegyezni: „akár küldhetünk orvost is”. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117647