Ez nem egy pipa

2017. szeptember 11. 15:37

Simon Zoltán
Népszava

Az ellentmondás rámutat a Fidesz politikájának lényegére: mindegy, mi a valóság, csak a kommunikáció számít.

„»A kommunikáció is érdekes és a politikában gyakran fontos dolog, de nem írja fölül a valóságot. Első helyen a valóság áll.« Ezt pedig Orbán Viktor mondta szokásos péntek reggeli rádiós nyilatkozatában. Vagyis a miniszterelnök azt kommunikálta, hogy a valóság fontosabb a kommunikációnál. Ha ez így van – és nincs okunk azt mondani, hogy nem így van, Valóság nevű nagybátyánk ugyan elutazott, de már réges-rég -, akkor Orbán egyetlen nyilatkozatát sem vehetjük készpénznek, hiszen azoknál a valóság fontosabb. Márpedig hogyan hihetünk neki, például »migránsbevándorló«-ügyben, hiszen csak azt ismerjük, amit kommunikál. A valóságot máshol kell keresnünk, nem a kormányfői kommunikációban (...)

A szavak árulása – mondhatnánk a Magritte-kép parafrázisával Orbán önleleplező mondatáról. A szavakat nem szabad felcserélni a valósággal, a plakátokon ábrázolt Soros György nem maga Soros György – bár a Fidesz kampánya óta sokan így gondolják.

Akár szándékosan mondta a fenti mondatát Orbán, akár nem, az ellentmondás rámutat a Fidesz politikájának lényegére: mindegy, mi a valóság, csak a kommunikáció számít. Brüsszel lángoktól ölelt kis országunkra tör, az „Európai Bíróság döntése kinyitotta az ajtót a Soros-terv előtt", de a kormányfő majd megakadályozza, hogy „Magyarországot bevándorlóországgá változtassák”.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117541