Baltást vegyenek!

2017. szeptember 10. 09:50

Lendvai Ildikó
Népszava

A magam részéről biztos vagyok benne, hogy a sumákok megszégyenítő vereséget szenvednek.

„A magam részéről biztos vagyok benne, hogy a sumákok megszégyenítő vereséget szenvednek. A kormány visszakézből cáfolni fogja az azerbajdzsáni pénzmozgások körüli gyanúkat. A miniszterelnök csak azért nem szólalt meg azonnal, mert nem aprózhatja el magát. Ha minden kormányzati korrupciós ügynél ő beszélne, hát be sem állhatna a szája, ezt igazán nem kívánhatjuk. A fideszes képviselők viszont nyilván nem akadályozzák meg, mint más kellemetlen témáknál, a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését, és ott ripityára zúzzák a vádakat. Ha ők mégsem, akkor majd az MKB, ahol az azerbajdzsáni miniszterelnök-helyettes (ő az, aki Orbánnal a rezidenciáján is tárgyalt) fiacskája cégének budapesti számláit vezették, alapos vizsgálatot végez: kinek ment a kétmilliárd. Annyira jó, hogy a bank már Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került, benne igazán bízhatunk! De ha nem így lenne, ott van a bankfelügyelet feladatát ellátó Nemzeti Bank, élén Matolcsyval. Vagy ha valami elképzelhetetlen okból ő nem vizsgálódna kellő mélységben, akkor jönne Polt Péter, a legfőbb ügyész. Hát ezért vagyok száz százalékig meggyőződve, hogy a teljes igazságra fény derül. (...)

De hiába a tehetség, tanácsra Alijevéknek is szükségük van. Hogy mást ne mondják, az ország hivatalos neve még mindig Azerbajdzsáni Köztársaság, pedig már volt alkotmánymódosításuk is. Ez pipogyaságra vall. Aztán: az rendben van, hogy az első ember családja mérhetetlen vagyont halmozott fel, de mindet a saját nevükön, ami csöppet sem elegáns. Meg kell tehát tanítani nekik a strómanok alkalmazásának kifinomult művészetét. És az sem járja, hogy a médiapolitikájukat brutális nyíltsággal, ország-világ szeme láttára gyakorolják. Egy kritikus újságírót agyonvertek, egy másikat megbüntettek, mert hőzöngött, amikor az elnök lányának versét kötelező tananyaggá tették. Minek ez a durvaság! Ugyanezt az eredményt el lehet érni egy-egy lap megszüntetésével, mások megvásárlásával vagy gazdasági kivéreztetésével.

Ha jól meggondolom, azzal a kétmilliárddal a mieink voltaképpen alul volnának fizetve. De barátok között nem szokás filléreskedni.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117476