Görög kereszt

2017. szeptember 8. 14:43

Bencsik Gábor
Mandiner

Európa azt mondja: jöhettek, és nem is kell alkalmazkodnotok hozzánk, majd mi alkalmazkodunk az új helyzethez.

Ha jobban belegondolunk, döbbenetes, hogy milyen csekély médiavisszhang övezi a Lidl elhíresedett reklámját, amelyben leretusálták a kereszteket a görög templomokról. Az akár suta melléfogásnak is minősíthető döntés mögött ugyanis felsejlik, hogy miért is végzetes Európa számára a jelenleg követett migránspolitika.

Van igazságuk azoknak, akik azt mondják, hogy nincs itt semmi új, migránsok-menekültek-betelepülők eddig is érkeztek a földrészünkre. Ám hogy valami végzetesen megváltozott, azt éppen a Lidl reklámjai mutatják. Két éve még apácával reklámozták magukat, mára már az apró kereszteket is eltávolítják a fényképekről. Nehogy elriasszák a nem keresztény vásárlókat, elessenek az azok által elköltendő bevételtől. 

Egészen a közelmúltig Európa direkt vagy indirekt módon, de egyértelműen azt mondta a betelepülőknek: rendben van, jöhettek, de alkalmazkodnotok kell a mi kultúránkhoz. Ezt az alkalmazkodást hívták integrációnak.

Ma viszont Európa ezt mondja: jöhettek, és nem is kell alkalmazkodnotok hozzánk, majd mi alkalmazkodunk az új helyzethez. 

Nyugat-Európa mérvadó politikusai és gondolkodói gyakorlatilag feladták az integrációra való törekvést azzal, hogy súlytalanná tették Európa fundamentális, tehát követendő értékeit, köztük a tradíciót, a hazát és a családot. Holott a multikulturális társadalom, ahogy azt Merkel kancellár már 2010-ben megállapította, megbukott. Merkel akkor még úgy fogalmazott, hogy „Németország a képzett munkaerő hiányával küzd, és nem lehet meg a bevándorlók nélkül, de azoknak be kell illeszkedniük, magukévá kell tenniük a német kultúrát és annak értékeit”, mára azonban már az egységes német kultúra puszta létét is német kormányhivatalnok vitatja – ugyan mihez lehetne akkor integrálódni?

Európa legtöbb népe elveszítette a biológiai reprodukció képességét, ráadásul feladták, a magánéletbe való megengedhetetlen beavatkozásnak minősítették a képesség visszaszerzésére való törekvést. Európa mai vezető elitje elveszítette, feladta az európai kultúra legfőbb értékeit, amiből logikusan következően az újonnan jöttektől sem várják már el, hogy magukénak vallják és kövessék ezeket az értékeket.

Mindebből csak egyetlen fejlemény következhet: előbb vagy utóbb Európa új népek új értékei alapján szervezi újra magát. Az ég óvja a gyerekeinket attól, hogy az átmenetnek elszenvedői legyenek.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/117441