Igen az életre

2017. augusztus 29. 10:30

Balog Zoltán
Parókia

Van, amiben kormány és én magam is más állásponton vagyunk az egyházakéhoz képest. Interjú.

Ha már szóba hozta a gyermekvállalást, a napokban nagyon sok szó esik a lombikbébiprogramról. Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke azt mondta, hogy a katolikus egyház elutasítja a mesterséges megtermékenyítés minden formáját. Önnek mi az álláspontja ebben a kérdésben?

Nagyon fontosnak tartom, hogy az egyházak álláspontjai részei lehessenek a közéletnek, még akkor is, ha azokkal netán nem ért mindenki egyet. Van, amiben kormány és én magam is más állásponton vagyunk az egyházakéhoz képest. A lombikbébiprogram kérdésében azt tudom mondani, hogy a kormányzat részéről minden gyermeknek nagyon örülünk, akár természetes úton születik, akár így. Be kell látnunk, hogy megváltozott a világ, hiszen a számok azt mutatják, hogy napjainkban a fiatal párok csaknem húsz százaléka meddő. Őket nem zárhatjuk ki abból a lehetőségből, hogy gyermekük szülessen. Az a véleményem, hogy a lombikbébiprogramot ki kell bővíteni, és egyre több párnak kell megadni a lehetőséget, hogy gyermeke lehessen. Viszont azzal a felelősséggel kell alkalmazni a programot, hogy odafigyelünk az élet védelmére, szabályozni kell, hogy mi legyen a be nem ültetett embriókkal, mert elfogadhatatlan, hogy egy üzleti tevékenység alapjai legyenek.

Orvosok nyilatkozatai szerint hívő párok sokasága vállalja a mesterséges megtermékenyítést, ha természetes úton nem születik gyermekük. Ez azt jelenti, hogy idejétmúlt az egyház tanítása?

Az egyház tanítása nem idejétmúlt, hiszen van örök eleme. Fontos kérdés azonban, hogyan kell ezt képviselni a 21. században, a válasz pedig az, hogy nem lehet úgy, mint századokkal korábban. Az egyházakon belül is viták folynak arról, levezethető-e Szentírásból, hogy miként kezeljük a lombikbébiprogramot.

Ön szerint nem az az etikai kérdés, hogy méhen belül vagy kívül fogan meg a baba. Végül is hogyan lehet egészségesen hozzáállni ehhez a kérdéshez?

Úgy, hogy segítjük és támogatjuk azokat a párokat, akik arra kényszerülnek, hogy ilyen programokban vegyenek részt. Azokat pedig, akik üzletet akarnak mindebből csinálni, szigorúbban kell ellenőrizni, és nem szabad hagyni, hogy az üzleti cél felülírja a gyerekek születését és az élet védelmét.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116823