Tíz magyar, aki meghalt Vlagyimir Putyin terrorista háborújában

2017. augusztus 28. 09:59

Panyi Szabolcs
Index

Az Orbán-kormány kizárólag a konfliktusnak azt a szereplőjét vette elő, amelyik a kárpátaljai magyarok kezébe fegyvert adott, hogy megvédjék vele közös hazájukat.

„A magyar diplomácia az elmúlt években több alkalommal is fellépett a kárpátaljai katonák védelmében, ám mindig csak Ukrajnával szemben. Azt próbálták elérni – helyesen –, hogy az ukrán mozgósítás kevésbé érintse az ottani magyarságot, és a kényszersorozással semmiképpen se büntessék aránytalanul a magyarokat.

Ugyanez a nyomásgyakorlás a másik irányba, Moszkva felé eddig teljes mértékben elmaradt, legalábbis a nyilvánosság előtt biztosan. Az Orbán-kormány kizárólag a konfliktusnak azt a szereplőjét vette elő, amelyik a kárpátaljai magyarok kezébe fegyvert adott, hogy megvédjék vele közös hazájukat. Azzal a szereplővel viszont, amelyik a kárpátaljai magyarokat is gyilkoló terroristákat felfegyverzi, és amelyik az otthonukra, Ukrajnára rátámadt, mindeddig nem mert konfrontálódni. Pedig a tíz magyar katona haláláért, ha közvetetten is, de személyes felelősség terheli Vlagyimir Putyint. Akárcsak a szeparatista terroristák támogatásáért, akik a maláj utasszállító tragédiája mellett még több ezer másik fegyvertelen civil halálához járultak hozzá.

Az orosz elnök Budapesti látogatása most tökéletes alkalom lehetne. Arra, hogy az a magyar politikai elit, amelyik állítása szerint az alaptörvény szellemében mindent megtesz a határon túliakért, és amelyik úgy mellesleg lépten-nyomon azt hirdeti, meg akarja védeni a magyarságot a terrorizmustól, annyi késlekedés után végre szembesítse Putyint a felelősségével.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116752