Mi a fontosabb?

2017. augusztus 22. 06:30
Hajdú Péter
Magyar Nemzet

Kevesen emlékeznek rá, de a devizahitelezést 2001-ben az első Orbán-kormány engedélyezte, tehát a rendszer bevezetése mindenképpen a jelenlegi koalíció lelkén szárad.

„Betartották szavukat a kormánypárti képviselők, valóban nem vettek részt azon a rendkívüli parlamenti ülésen, amelyen a CEU-törvény hatályon kívül helyezése és a kilakoltatási moratórium megújítása lett volna napirenden. Mivel így határozatképtelen volt az ülés, továbbra is bátran folyhatnak a kilakoltatások.

Az még érthető, hogy miután a kormány a nemzetközi nyomás hatására kénytelen visszakozni a CEU-ügyben, inkább csöndben maradnak, viszont józan ésszel megmagyarázhatatlan, hogy a bajba jutott – jellemzően devizahiteles – adósok problémája miért nem éri el a kormánypártok ingerküszöbét. Pedig lenne okuk segítő kezet nyújtani a lakhatásukért küzdő családoknak.

Kevesen emlékeznek rá, de a devizahitelezést 2001-ben az első Orbán-kormány engedélyezte, tehát a rendszer bevezetése mindenképpen a jelenlegi koalíció lelkén szárad. Később a szocialista-liberális koalíció megszüntette a kamattámogatott forinthiteleket, ezért emelkedni kezdett a devizahitelek népszerűsége. Amikor pedig a Fidesz-KDNP 2010-ben ismét kormányra jutott, a gyenge forint gazdaságpolitikájával tovább lökték a lejtőn a korábbi kormányok alatt már megroggyant devizahiteleseket, hiszen a forint folyamatos értékvesztésével párhuzamosan nőttek a törlesztőrészletek is. Amikor pedig úgy tettek, mintha megmentenék a devizahiteleseket, csak a töredékét kompenzálták a hibás gazdaságpolitika miatt emelkedő törlesztőrészleteknek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116473