Felajzott és szabad

Steve Bannon: A Trump-elnökség, amiért küzdöttünk és megnyertük, befejeződött

2017. augusztus 19. 18:45

Az elnök stratégiai főtanácsadójának lemondásával egy új fejezet köszönt be a Donald Trump-érában. Bannon szerint Trump markáns véleményét el akarják majd nyomni, de jómaga „Bannon, a Barbár” módjára tervezi szétzúzni az ellenséget a Breitbart segítségével.

Stephen K. Bannon: az ember, aki igen jelentős szerepet játszott annak a programnak kidolgozásában, amely Trumpot – sokak meglepetésére – egész az elnökségig juttatta. A stratéga lemondásával viszont egy új fejezet köszönt be Donald Trump elnökségében. Lássuk be: ismerve Trump természetét, ami ezután jön, elég kis valószínűséggel nevezhető majd „hagyományosnak”, még akkor is, ha kevésbbé lesz megosztó – ami Bannon szerint kulcsfontosságú volt az Ovális Irodáért folytatott játszmában.

„A Trump-elnökség, amiért küzdöttünk és megnyertük, befejeződött” – nyilatkozta Bannon pénteken, nem sokkal azután, hogy bejelentette távozását. Hozzáfűzte: „Még mindig rendelkezünk egy nagy mozgalommal, és valamit kihozunk ebből a Trump-elnökségből. De AZ az elnökség véget ért. Ez más lesz. Lesznek itt mindenféle csatározások, lesznek jó napok és rosszak is, de AZ az elnökség véget ért.”

Vissza a Breitbarthoz

Bannon azt mondta, visszatér a Breitbart vezetéséhez. Az ex-főtanácsadó a jobboldali médiavállalat élén állt egészen múlt augusztusig, amikor kampányának vezető pozíciójára lépett. Bannon személyére ott nagy szükség volt, hiszen a kampány épp a mélypontján volt, messze a felmérésekben dupla annyi ponttal rendelkező Hillary Clinton mögött.

Ivanka és Jared mellett

Mindezek ellenére Steve Bannonnak sosem volt stabil helye Trump körül – számol be a The Weekly Standard. Trump programjának és hangvitelének formálása nem egyedül az ő munkája volt – az elnök lánya és veje, Ivanka és Jared is ezt a munkakört látták el. Bannon nyíltan hangoztatta kritikáját azokkal a Trump-közeliekkel szemben, akiket globalistának vagy liberalistának tartott, ráadásul az elnök szőrét is felborzolta a Bannon-ra irányuló korai figyelem. A neki ítélt Time magazin borító kimondottan nem nyerte el Trump tetszését.

Évfordulón szakítani

Bannon azt nyilatkozta, hogy a távozása saját döntés, amit kimondottan a Trump-kampányhoz való csatlakozásának évfordulójára időzített – ez augusztus 14-re esett. A charlottesville-i események és az ezt követően kialakult politikai helyzet fényében Trump, John Kelly és Bannon egyetértekkek távozásának elnapolásában egészen a következő hét végéig.

Bár Bannon távozása önkéntes volt, mióta Kelly lépett a kabinetfőnök pozíciójába, várható volt, hogy Bannon napjai a Nyugati Szárnyban meg vannak számlálva. A rendszert átvizsgálva Kelly fülébe került többször is, hogy Bannon egy afféle széthúzó-erőként funkcionál, gyakran olyan kiszivárgó információk forrásaként, amik Trump ellenségeinek aláaknázását segítik.

„Mostantól csak Trump marad” – nyilatkozta Bannon. „Útja céljai, mint például a gazdasági nacionalizmus és a bevándorlás felé, valamint szabad »mozgásához«… ahhoz, hogy bármit képes legyen véghezvinni – főleg a nagyobb dolgokat értve itt, mint a fal, a nagyobb, átfogóbb dolgokat, amikért harcoltunk – annyival nehezebb lesz.”

Trump „hagyományosabb” lesz

Az ex-főtanácsadó szerint utódjai, akik ezután próbálják befolyásolni Trumpot, radikálisan más irányba igyekeznek majd terelni az elnököt. Véleménye szerint moderálni fogják őt, főleg azt a tendenciáját korlátozzák majd, hogy saját – időnként markáns – véleményét kifejezze, pont azt a tulajdonságát, ami Bannon szerint megnyerte neki az elnöki pozíciót. „Szerintem sokkal »hagyományosabb« lesz” – fűzte hozzá az egykori főtanácsadó.

Bannon számára a harc azonban csak most kezdődik, saját szavaival élve „felajzottnak és szabadnak” érzi magát és végre „rátehette a kezét a saját fegyvereire”. Kijelentette, hogy „Bannon, a Barbár” módjára fogja szétzúzni az ellenzéket. Ércesen hozzátette:

„Egy kiba***ott gépet építettem a Breitbarttal. Úgy térek vissza, hogy tudom amit tudok és felpörgetem azt a gépezetet.”

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116377