Katalán rendőrfőnök: Még legalább egy támadásra készültek a barcelonai merénylők

2017. augusztus 18. 16:09

Eredetileg nagyobb szabású támadásra készülhettek a barcelonai merénylők, ám a bombaraktáruk felrobbanása miatt nem sikerült olyan profin megszervezniük a támadásokat – nyilatkozta Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök.

2017. augusztus 18. 16:09

Sajtótájékoztatót tartott Barcelonában Josep Lluis Trapero katalán rendőrfőnök a csütörtöki katalóniai események után.

Trapero leszögezte, a négy elfogott gyanúsított nem rendelkezik terrorista háttérrel, nincs mögöttük semmiféle terrorista múlt. Elmondta, a négy őrizetbe vett férfiből (21, 27, 28, és 34 évesek) hárman marokkóiak, egyikük pedig spanyol állampolgár.

A rendőrfőnök tisztázta: egy csoport követte el a támadásokat, habár pontos létszámukat még egyelőre nem tudjuk. A barcelonai és cambrilsi támadás mellett egy harmadik érdekes esemény is történt: mint azt korábban mi is megírtuk Alcanarban felrobbant egy ház, egy ember pedig ott vesztette életét – eddig annyit tudtunk hogy a terroristák ott készítették elő a merényletekhez szánt robbanóanyagot. Most a sajtónak Trapero megerősítette, hogy az Alcanarban történt robbanás és a barcelonai és cambrilsi támadások között „egyértelmű kapcsolat” van.

Trapero azt is elmondta a sajtó munkatársainak, hogy az alcamari gyanúsítottak valószínűleg még legalább egy támadást terveztek Barcelonába. Ugyanakkor a ház felrobbanása meggátolta őket abban, hogy robbanóanyagok segítségével nagyobb szabású támadásokat hajtsanak létre – így a merényletet nem is sikerült olyan profin megszervezniük mint azt eredetileg tervezték.

A barcelonai furgon sofőrjét még mindig nem sikerült beazonosítani, habár a Cambrilsban megölt öt gyanúsított között a barcelonai sofőr is ott lehetett – ismertette a helyzetet a rendőrfőnök. 

Kapcsolódó cikkek

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
néhai Ch.Pilot
2017. augusztus 18. 23:35
Jó ez a "még legalább egy támadásra készültek a barcelonai merénylők" szöveg. A rendőri kudarc - a sikeresen végrehajtott tömegmészárlás - után rögtön fényezi is magát. Még legalább egyre készültek, de ez most már nem lesz "megtartva". Örüljön. aki él! Pozitív üzenet (kár, hogy még többszáz terrorista sejt lehet Spanyolországban, akik bármikor lecsaphatnak).
zakar zoltán béla
2017. augusztus 18. 21:26
Merkel és a nürnbergi per!!!
Akitlosz
2017. augusztus 18. 17:55
Azért arra még mindig vigyáz a liberális cenzúra, hogy képek, filmek ne nagyon juthassanak el a terrorcselekményekről. Védik a nézőket vagy másokat.
áfonya
2017. augusztus 18. 17:26
Újabb me­rény­let: Több em­bert is meg­ké­sel­tek Finn­or­szág­ban A spa­nyol­or­szági bor­zal­mak után Finn­or­szág­ban is ször­nyű­ség tör­tént. Egyelőre nem tudni, hogy hány támadó volt, de több embert is megkéseltek a finnországi Turku városában. Egy elkövetőt a rendőrök meglőttek - számolt be röviden a Yle News. A feltételezett cinkosokat még keresik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik