Veszélyes drogot használnak az iszlám dzsihadisták

2017. augusztus 17. 10:44

A korábban gondoltnál is veszélyesebb lehet az a szintetikus drog, amelyet az iszlám dzsihadisták használnak előszeretettel.

2017. augusztus 17. 10:44

Veszélyesebb hatású lehet az a szintetikus pszichoaktív drog, amelynek használata nagyon elterjedt az Iszlám Állam harcosai körében, mint korábban gondolták – állapította meg egy tanulmány, amelyet a Nature folyóiratban publikáltak amerikai kutatók.

A captagon hatóanyaga az amfetamin gyengébb változatának számító fenetillin, amelyet 1986-ban helyeztek tiltólistára a világ legtöbb országában. A főleg Dél-Európában gyártott illegális szer leginkább az Arab-félszigeten népszerű. Az élénkítőszerként használt drog, amely elnyomja a félelmeket, a kutatások szerint kémiai összetétele miatt sokkal gyorsabban képes kifejteni pszichoaktív hatását, mint önmagában az amfetamin. 

A drogot vizsgáló kutatók, az amerikai Scripps Kutatóintézet munkatársai szerdán elmondták: az egérkísérletek arra utalnak, hogy emberek számára is ki lehet majd fejleszteni a szer hatását enyhítő vakcinát. A kutatók tanulmányukban arra figyelmeztettek, hogy a drog világszerte elterjedhet. A szakértők becslései szerint Szaúd-Arábiában a 12 és 22 éves közötti korú drogosok 40 százaléka fenetillinfüggő.

A könnyen előállítható drog elkészítése és forgalmazása jó bevételi forrás a szíriai és iraki militáns csoportoknak. Kim Janda, a Scripps kutatócsoportjának vezetője felidézte, hogy különösen azért kezdte érdekelni a captagon, mert azt állították róla, hogy az Iszlám Állam harcosai teljesítményük fokozására használják, afféle „farmakológiai morál megteremtésének forrásaként”. Mint hozzáfűzte: nem igazán értette, miért használják, mivel jutalmazó hatásának alapvetően nem látta értelmét.

Kutatócsoportjával elemezték a drog kémiai összetevőit, és megvizsgálták, hogy azok egyenként hogyan hatnak az agyra. Saját captagon-laborjukban kísérleti egereken tesztelve felfedezték, hogy a drog különleges hatását a légúti megbetegedések kezeléséhez használt hatóanyag, a teofillin és a stimuláns szer, az amfetamin kölcsönhatása révén váltja ki. „Ez a kombináció alaposan felerősíti az amfetamin pszichoaktív tulajdonságát, ami magyarázatot ad arra, miért használják” – mondta a tudós.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 13 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. augusztus 17. 21:20
Lobo- Tommy?
brekker
2017. augusztus 17. 19:07
A sátán katonái, talpig feketében.
Zsolt75
2017. augusztus 17. 16:48
Fasza. Drogozni lehet, de ha egy sörrel leülsz meccset nézni, legéppuskáznak.
Tiszafa
2017. augusztus 17. 12:17
Marihónaalját.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik