Így alakítaná a választási rendszert a Momentum

2017. augusztus 17. 09:32

A választási rendszert érintő, részletes szakpolitikai javaslattal állt elő a Momentum Mozgalom – Fekete-Győrék kétfordulós, vegyes rendszert akarnak, megtartanák a határon túliak választójogát, de kiterjesztenék a levélszavazást a külföldön élő magyarokra is.

2017. augusztus 17. 09:32

Eddig nem sok konkrét javaslatot hallhattunk a Momentum Mozgalom háza tájáról, úgy tűnik azonban, hogy augusztusban aktivizálódni kezd az újonnan alakult párt: szerdán már megírtuk, hogy augusztus 29-re Európamenettel készülnek, most pedig Fekete-Győr András pártja konkrét szakpolitikai javaslattal rukkolt elő a választási rendszer megváltoztatásával kapcsolatban.

A párt szerint a mostani rendszer aránytalan, nem érvényesülnek a választók másodlagos preferenciái, nehezíti a pártok és jelöltek együttműködését és ellehetetleníti a párbeszédet. A Momentum szerint további problémát jelent, hogy „a kerülethatárok manipulatív módon, politikai szempontok alapján” lettek meghúzva.

A köztudatba a NOlimpia-kampánnyal berobbant politikai mozgalom vegyes rendszert akar, eszerint 129 képviselőt arányos listán, míg további 70-et kétfordulós rendszerben, egyéni szavazással választanának meg. A kétfordulós rendszer bevezetésével érvényelsülnének a választók másodlagos preferenciái is – véli a Momentum. Eltörölnék a győzteskompenzációt, és hangsúlyosabbá tennék a listás ágat – szerintük ezzel arányosabbá válna a rendszer. A rendszerben meghagynák a vesztes töredékszavazatokat, és az 5%-os küszöb is maradna. A határon túli választópolgárok a Momentum javaslata alapján továbbra is szavazhatnának egyéni jelöltekre.

A Momentum javaslata ezen felül kiterjesztené a levélszavazást a magyar lakhellyel rendelkező, de külföldön tartózkodó állampolgárok számára is. Megváltoztatnák a politikai reklámra vonatkozó szabályozásokat – szerintük a jelenlegi rendszer nem átlátható, az Állami Számvevőszéknek pedig felügyeleti és szankcionálási jogkörrel kéne rendelkeznie.

A magánszemélyek vég nélküli adományozását adományozási korláttal akadályoznák, de a Momentum korlátozná a CÖF választási kampánytevékenységét is. Ezen felül betiltanák a kormányzati hirdetéseket, továbbá, a sugárzott médiában politikai hirdetések is helyet kaphatnának. A párt javaslata kötelezővé tenné a kampányidőszak alatt a politikai programok bemutatását is.

Változna a köztársasági elnök szerepe is – a Momentum azt akarja, hogy az államfőt kétfordulós rendszerben, közvetlenül válasszák meg a választópolgárok. Az elnök jogköreit kismertékben növelnék, de nem szeretének elmozdulni egy félprezidentális rendszer felé.

Kapcsolódó cikkek

Összesen 97 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zakar zoltán béla
2017. augusztus 17. 21:18
Takarodjatok az Olümpenre!
Bokros Birka
2017. augusztus 17. 15:55
Választópolgár nem kellene hozzá Fegyőr elvtárs? :D
korupi
2017. augusztus 17. 15:33
Ennek a FeGyör, FeGyA csapatnak a hozzáállása sajátos: nem kérnek ebből se, abból se, ám ha mégis muszály akkor egy kicsit ebből is ,egy kicsit abból is. Ilyenek,olyanok se feketék, se fehérek, talán szürkék. Csak egy (múló) momentum, de az nagyon!
írmag
2017. augusztus 17. 13:49
Azt még nem tudjátok, hogy a reform nélküli, majd a reformkommunisták ellenére erősödő polgár ki és mi a fogalom valósága, de a hippis polgárpukkasztást átvettétek az volt szabados demokraszta őseitektől. Ezek után választási rendszerről beszéltek, értelmezni tudjátok már legalább a hazafias népfront magyarságot megalázó, és minden polgári irányulást elkenően kizáró fogalmát? Lehet magyarságot tanulni, tanulni, tanulni, leninmentesen!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik