A Románia határain túli románokat képviseli majd az új ernyőszervezet

2017. augusztus 17. 19:38

A csütörtökön megalakult Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációja célja, hogy felhívják a román hatóságok figyelmét az őshonos román kisebbségek problémáira.

2017. augusztus 17. 19:38

A székelyföldi Marosfőn csütörtökön megalakult a Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációja, mely a Románia határain túli románokat kívánja képviselni a román állammal, más államokkal és a nemzetközi szervezetekkel való kapcsolataikban – közölte az Agerpres hírügynökség. A szervezet főtitkárává Vlad Cubreacovot, a Moldovai Köztársaságban bejegyzett Rasaritul Romanesc (Román Kikelet) egyesület elnökét választották. 

Cubreacov kijelentette: a föderáció mind a román kormánnyal, mind a közép- és délkelet-európai térségben román kisebbséggel is rendelkező országok kormányaival párbeszédet kíván folytatni a román közösségek nyelvi, kulturális és vallási jogairól. Cubreacov szerint a föderáció létrehozásával rá kívánják irányítani a román hatóságok figyelmét az őshonos román kisebbségek problémáira, és megpróbálják rávenni a román hatóságokat, hogy tegyenek is ezekért a közösségekért.

„El kell ismernünk: Közép- és Délkelet-Európai Román Szervezetek Föderációja létrehozásának az egyik célja, hogy érzékennyé tegyük a bukaresti döntéshozókat, a kompetens hatóságokat a gondjaink iránt, és rávegyük őket arra, hogy konkrét, eredményes gyakorlati lépéseket tegyenek a románok és közösségeik érdekében, amelyek kultúrájának és önazonosságának a helyzete gyakorta aggasztó” – idézte Vlad Cubreacovot az Agerpres hírügynökség. 

A föderációt a marosfői ortodox kolostorban évente megrendezendő nyári egyetem résztvevői hozták létre. A nyári egyetemen évről-évre a határon túli és a székelyföldi románok nehéz helyzetéről hangzanak el előadások. Az idei rendezvényen a szerbiai és bulgáriai román közösségek képviselői az államaikban folyó agresszív asszimilációs politikára panaszkodtak, és kijelentették, a román állam támogatása nélkül képtelenek lesznek hosszabb távon megőrizni a nemzeti identitásukat. A nyári egyetem résztvevői nemtetszésüket fejezték ki amiatt, hogy a nyári egyetemen nem vettek részt a Határon Túli Románok Minisztériumának a képviselői, és bírálták a minisztérium – általuk inkoherensnek vélt – tevékenységét.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 33 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1000bocs
2017. augusztus 18. 09:09
Szokásos tempó: az agresszív cigány azt üvölti neki védelem jár mer' bánccsák! "a románok nehéz helyzetére Erdélyben..." - ingyen kaptatok egy országot bazmeg! Kastélyokkal, gyönyörű városokkal, vasúttal, infrastruktúrával, fával, bányákkal mindennel. Ebből igyekeztek már száz éve cigányországot csinálni! Milyen nehéz sors lehet, amikor az ingyen kapott vagyont kell felélni?
flesh ripper
2017. augusztus 18. 08:30
Oláhéknál a lábgomba a főtermék, a fő exportcikk, amit a szőrös talpuk alatt, a bocskorukban termesztenek. Egyetlen más, említésre méltó tettük sincs, csak tetvük. Hát így állunk a nagy oláh elhatározásokkal is. Nagy felbuzdulás, majd káosz, rendetlenség, kosz és bűz. Semmiből, semmivel jöttetek, a nagy semmibe távoztok, csak a romok maradnak nyomotokban, oláh tesók!
balbako_
2017. augusztus 18. 05:07
Azt nem tudom, hogy kik az "őshonos" románok Erdélyben a vicces dák elméletet félretéve? A Regátban, ott igen ott csakugyan élnek azokat lehet is képviselni.
Bástyaelvtárs
2017. augusztus 18. 00:42
Olyan vicces mikor sovinisztak gyalázzák egymást :)) Röhögve olvasom
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik