A vébé és a négyes metró

2017. augusztus 12. 16:53
Bándy Péter
Demokrata

A négyes metró 2010 előtt megkötött, szabálytalan szerződéseivel 167 milliárd forintos kár keletkezett. Melyik kiadásnak volt értelme? A mostani 130 milliárdnak, vagy annak a 167 milliárdnak?

„A vizes vébé kapcsán összesen körülbelül 130 milliárd forintot költött el az állam. Ennek nagyobb részét olyan maradandó fejlesztések tették ki, mint a Duna Aréna és az angyalföldi Duna-gát megépítése, a Margitsziget, a Hajós Alfréd és a Császár–Komjádi uszodák felújítása. Ezzel szemben, az év elején nyilvánosságot látott jelentés szerint, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) arra jutott, hogy a négyes metró 2010 előtt megkötött, szabálytalan szerződéseivel 167 milliárd forintos kár keletkezett. Melyik kiadásnak volt értelme? A mostani 130 milliárdnak, vagy annak a 167 milliárdnak?

A kérdés persze költői. Hiszen például múlt héten a Magyar Turisztikai Ügynökség nyilvánosságra hozta a vébé idején hazánkba látogató külföldi turisták megkérdezésével készült felmérésének eredményeit. Csupán néhány adatot kiemelve: a sporteseményen részt vevők csaknem kétharmada tapasztalatai alapján biztosan tervezi, hogy máskor is eljön hazánkba, összesen 98 százalékuk nyitott a visszatérésre. Ötből négyen azt mondták, biztosan ajánlanák másoknak is, hogy ide utazzanak. A válaszadók egy tízfokú skálán 8,73-ra értékelték a Magyarországgal mint házigazdával való elégedettségüket, a biztonság 8,84 pontos átlagot kapott, a látványosságokat 8,44-re pontozták, és nyolcas feletti átlag jött ki az infrastruktúrával való elégedettségnél is. Mindennek a következő években forintosítható haszna lesz az ország számára.

De ami ennél lényegesebb: a vébé sikerének lelkünkre gyakorolt hatása. Hisz bár az ellenzék, a Jobbiktól a DK-ig, igyekszik nap mint nap az emberi irigységre játszani, a helyzet az, hogy a társadalom többsége szeret büszkének lenni a hazájára. Az ország, a Kárpát-medence szépségeire, a magyar tudósok, művészek, sportolók tehetségére, szereti azt érezni, hogy »igen, most megmutattuk a világnak«. És minél többször érezhetjük ezt, annál több közös győzelemre leszünk képesek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/116040