Katonai segély

Washington nem fizeti ki Pakisztánnak a katonai segély egészét

2017. július 21. 20:12

Az Amerikai Egyesült Államok nem fizeti ki Pakisztánnak az idei katonai segély egészét. James Mattis szerint ugyanis Iszlámábád nem tudja bizonyítani, hogy elégséges és hatékony lépéseket tett a tálibokkal együttműködő szélsőséges Hakkani-hálózat ellen.

James Mattis amerikai védelmi miniszter pénteken közölte a kongresszusban: az Egyesült Államok nem fizeti ki Pakisztánnak az idei katonai segély egészét. 

A miniszter bejelentése annak a speciális támogatási alapnak a 2016-os pénzügyi évre esedékes még fennmaradt részére vonatkozik, amellyel Pakisztánnak a terrorcsoportok elleni katonai műveleteit kívánják finanszírozni. James Mattis szerint ugyanis Iszlámábád nem tudja bizonyítani, hogy elégséges és hatékony lépéseket tett a pakisztáni központú, az afganisztáni tálibokkal együttműködő, szélsőséges Hakkani-hálózat ellen. A hálózatot az Egyesült Államok 2012-ben minősítette terroristaszervezetnek. Körülbelül 50 millió dolláros összeg visszatartásáról van szó. Washington a 2016-os pénzügyi évben már 550 millió dollárt átutalt a 900 millió dolláros alapból – amely a Koalíciós Támogatási Alap nevet viseli –, 300 milliót pedig már korábban átcsoportosított más célokra.

Elemzők ezzel kapcsolatban utalnak arra: nem ez az első alkalom, hogy az amerikai kormányzat visszatartja vagy egyáltalán nem is fizeti ki a hozzájárulást. Tavaly 300 millió dollárt tartott vissza, hasonló okokból. A Pentagon szóvivője, Adam Stump közölte: a döntésnek nincs köze a Fehér Ház most kialakítandó új dél-ázsiai stratégiájához. 

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/115054