A politika, az ideológiák és a pártok védelmében

2017. július 21. 14:47

Az „össznemzeti célok” vagy a „nemzeti egység” hívószavai, amellyel a Momentum politikusai saját ideológia-mentességüket igyekeznek alátámasztani, ideológiai hívószavak.

2017. július 21. 14:47
Misetics Bálint
Kettős Mérce

„Nem érdektelen az »ideológia« és a »célok«, vagy (ahogy a Momentum politikusai mondanák) az »ideológia« és az »elvek és értékek« szembeállítása sem. A célok tipikusan értékterheltek – mégha vannak is olyan ideológiák (például a nacionalizmus, a piacpárti technokrata ideológia vagy az emberi jogok liberális ideológiája), amelyek alkalmanként olyan mértékű hegemóniára tesznek szert, hogy ezt ideig-óráig el tudják fedni vagy feledtetni. Az »ideológia« pedig nem más, mint elvek és értékek rendszere – ami éppúgy igaz az őszinte ideológiai elköteleződésre, mint például a magát az ideológiákkal szemben meghatározó technokrata ideológiára.

Kétségtelen, hogy a »civil szakértők« hozzáértésének lenne hozzáadott értéke a jelenlegi politikai helyzetben: így például vélhetően sikerülne olyan bicikliutakat építeni, amelyek használhatóak. De a szakértelem vagy a hozzáértés önmagában nem ad választ arra a kérdésre, hogy a családpolitikának vagy a lakáspolitikának – például valamiféle ideológiamentesnek tételezett »meritokratikus« elv mentén – azokat a társadalmi rétegeket kell-e támogatnia, amelyek ezt a »saját erőfeszítéseikkel« (munkavállalásukkal, megtakarításaikkal, hitelképességükkel) kiérdemelték, vagy elsősorban azokat, akiknek arra leginkább szüksége van. Vagy: mi a fontosabb cél, a gyermekvállalás ösztönzése vagy a gyermekszegénység enyhítése? A pályakezdő, fiatal középosztálybeli szülők saját-lakásvásárlásának az állami támogatása vagy a hajléktalanság csökkentése? Ezek politikai kérdések, és ideológiai kérdések is. Az »össznemzeti célok« vagy a »nemzeti egység« hívószavai, amellyel a Momentum politikusai saját ideológia-mentességüket igyekeznek alátámasztani, ideológiai hívószavak. A nacionalizmus: ideológia.

A politika, legalábbis akkor, és éppen akkor, ha az túlmutat a nyers önérdekkövetésen, ideologikus. Schiffer András sarkosan fogalmazott, de alapvetően igaza volt, amikor azt írta: »ideológiamentes politika nem létezik«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
luisbathhelena
2017. július 21. 21:22
"Vagy: mi a fontosabb cél, a gyermekvállalás ösztönzése vagy a gyermekszegénység enyhítése? A pályakezdő, fiatal középosztálybeli szülők saját-lakásvásárlásának az állami támogatása vagy a hajléktalanság csökkentése?" Ez egy anarchista balf@sz, akinek a Momo megnyilvánulásai is ideologikus töltetűek. Amúgy Mo-n a pont a szegények vállalnak szükségtelen számú gyereket, hogy az adófizetők majd tartsák el őket. Amúgy nem lesz kevesebb hajléktalan attól, hogyha a középosztályt nem támogatják-lásd szoci-szdsz kormányok.
Héja
2017. július 21. 16:43
Éppolyan kis fittyfasz vagy Bálint, mint FeGyőr.
SilentBob
2017. július 21. 16:36
Se a Misetics, se a Monumentum, se a Siffer nem tényező, tök mindegy, mit brekegnek.
zakar zoltán béla
2017. július 21. 15:28
Olümpen-takarodó!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik