Centenárium – egy előrelátható kudarc krónikája

2017. július 20. 17:10

A hazafiságot nem lehet a megrészegült szónoklás túlhevültségében megtalálni.

2017. július 20. 17:10
Ioan Stanomir
Főtér

„A Centenáriumra a Nagy Háborút és az Egyesülést a ceauşizmus vulgatája által bevezetett narratív pillanatképekre szűkítik. Az 1916-os vereségek, a menekülés humanitárius katasztrófája, az állam habozásai Nagy-Románia építkezésének éveiben, az alkotmányos hazafiság kodifikálásának elpuskázott lehetőségei, mindezek – az etnikai törésvonalakon túllépve – nem kerülhetnek be az ünneplés dicsőséges tablójába. (...)

A Romániára gondolva nagy szavakat hangoztatók közül a legtöbbekben olyan kép él hazájukról, melyet a ceauşizmustól és annak fóbiából örököltek. E kakofóniás hangzavar közepette teljesen hiányzó viszonyítási pont a profetikusan egyértelmű Gyulafehérvári Kiáltvány. A jog uralmára, az átlátható kormányzásra, az etnikum felett álló méltóságra, az alkotmányosságra és szabadságra hivatkozás képezik ennek a dokumentumnak azt az örökségét, melyről a hivatalos Románia hallgatni fog.

A hazafiságot nem lehet a megrészegült szónoklás túlhevültségében megtalálni. A hazafiságot nem lehet a suta tákolmányok tűzoltásszerű improvizációjával kifejezni. A hazafiság elutasítja a demagóg csapdákat, hogy felfedezhesse az interrogáció és építkezés józan mértéktartását. Ez a gyulafehérvári szabadság hagyományának egyik alapja, az a tégla, melyre másfajta jövő építhető, melyből elűzzük az unalmas tisztességtelenséget. A Centenárium alkalmából az áldozatvállalás és türelem ezen hivatalos Románia által semmibe vett szerény hazafiságának szentelhetjük majd a gondolatainkat.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
balbako_
2017. július 20. 19:11
Az utódállamok hörgő Tisza István gyűlöletére csak azt lehet mondani, ha a magyarokkal úgy bánnának, mint Tisza István rendelkezései nyomán a nemzetiségekkel mindenki boldog lehetne.
Patterson
2017. július 20. 18:29
Huh, teremtőm! Nagyon kellett koncentrálni, hogy ettől a nyelvezettől ne hányjak a billentyűzetre! Na de, az fontosabb kérdés, hogy ez a fából vaskarika most megy vagy jön valahonnan?
Toledo
2017. július 20. 18:15
"... teljesen hiányzó viszonyítási pont a profetikusan egyértelmű Gyulafehérvári Kiáltvány. A jog uralmára, az átlátható kormányzásra, az etnikum felett álló méltóságra, az alkotmányosságra és szabadságra hivatkozás képezik ennek a dokumentumnak azt az örökségét, melyről a hivatalos Románia hallgatni fog." Ez nem igaz hogy a0.9részben megvalósult Nagy-Romániába még akadnak ilyen tisztán gondolkodó elmék.
kohntalan
2017. július 20. 17:19
A románok mellett állok, meg kell állítani az egyre aggasztóbb méreteket öltő magyar sovinizmust, irredentizmust,
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik