Iohannis látogatása után a világ

2017. július 20. 11:46

Donald Trump és politikája nem véletlenül az egyik kiemelt témája a tusványosi szellemi műhelynek, hiszen az amerikai elnök legutóbbi varsói látogatásán meglehetősen egyértelműen jelezte: az Egyesült Államok számára fontos a kelet-közép-európai térség stabilitása, és fontos szövetségesek a régió államai.

2017. július 20. 11:46
Farcádi Botond
Háromszék

„Donald Trump és politikája nem véletlenül az egyik kiemelt témája a tusványosi szellemi műhelynek, hiszen az amerikai elnök legutóbbi varsói látogatásán meglehetősen egyértelműen jelezte: az Egyesült Államok számára fontos a kelet-közép-európai térség stabilitása, és fontos szövetségesek a régió államai. Annál is inkább, hogy Európa nyugati felében sok állami vezető ferde szemmel néz Donald Trumpra, és szemmel láthatóan nehezen nyelik le, hogy őt választották Amerika élére. Felértékelődik tehát Közép- és Kelet-Európa szerepe, ezért Amerika számára még fontosabbá válik e régió stabilitása. Ebben a helyzetben pedig, amikor a térség államai együttműködésre vannak ítélve, az Egyesült Államok stratégiai partnerségével büszkélkedő Románia számára is fontossá válhat a magyarkérdés. Ezt a geopolitikai értelmezést látszik erősíteni, hogy Iohannis amerikai útja után döntött a székelyföldi kiszállás mellett, de akár az is, hogy éppen Tusványos előtt egy nappal látogatott ide. Akkor tehát, amikor a magyar kormány – kis túlzással – »leköltözik« Tusnádfürdőre, oda, ahol a Kárpát-medencei magyarság legfőbb vezetői tanácskoznak.

Végre kedvezőbb lenne a csillagok állása? Vagy egyszerűen csak belemagyarázunk mindenfélét egy egyszerű kampánycélú megnyilvánulásba? Később minden bizonnyal elválik.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Domnu Inginer
2017. július 20. 21:41
Csak h legyek az ordog ugyvedje kicsiket: 1. Johannis Trump utan a szekelykhez latogat --> a magyarkerdes geopolitikai fontossagara kovetkeztet a szerzo. Problema csak az, hogy azota mar tobb kulpol-i talalkozon is atesett az elnok, ezert a valami okkult amerikai titkos befolyassal magyarazni ezt az esemenyt inkabb a wishfull-thinking kategoriaja. 2. Tusvanyossal majdnem egybeesik a talalkozo --> pozitiv gesztus az elnok reszerol. Hat :DD Esetleg az is lehet h eppen raszervezte nem? Hogy megmitassa: a lojalitas a roman allam fele is mukodik, nemcsak a Fideszes kozeg iranyaba. Mondjuk elmehetett volna tusvira, mint elodje, Basescu, de nem ezt tette. Semmilyen pozitiv gesztust nem gyakorolt. Egyuttmukodes, hol, kivel? Szoval akkor mirol beszelunk?
Madzsarisztáni Mutawwin
2017. július 20. 21:40
Kampánycél? Minden normális érzületű magyar csak jobban ellenszenvez Iohannis-szal e látogatás után.
exfahrenheit
2017. július 20. 15:16
"tusványosi szellemi műhely" a nap vicce..
Domnu Inginer
2017. július 20. 13:54
"Vagy egyszerűen csak belemagyarázunk mindenfélét egy egyszerű kampánycélú megnyilvánulásba?" Bingó. Ugyanakkor: http://www.hirmondo.ro/velemeny/johannis-az-egypulas/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik