Alámerülsz, megfulladsz

2017. július 16. 10:09

Nagy N. Péter
Népszava

A világsajtó – tisztelettel vagy borzadva – Orbánt immár Trumppal, de főleg Erdogannal, Putyinnal, a lengyelekkel említi együtt.

„A világsajtó – tisztelettel vagy borzadva – Orbánt immár Trumppal, de főleg Erdogannal, Putyinnal, a lengyelekkel említi együtt. Megannyi világpolitikai tényező, igaz, megannyi fenyegetés is a szabadságra. Orbánt ezen belül még a nagypolitikai felelősség sem nyomja.

Aki most alámerül, nem bekkeli ki. Nem azért, mert nem lehet kétszer ugyanabba a folyóba merülni, hanem azért, mert az akkor, ott állóvíz volt, ez viszont most erős sodrású folyó.

Heller Ágnes a Kőbányai Jánosnak adott életútinterjúban mondta el az alámerülési tétel eredetét: Antall József, Feri (Fehér Ferenc, Heller Ágnes néhai férje - N. N. P.) ifjúkori barátja például (…) utálta a rezsimet, idegen volt tőle, de formálisan alkalmazkodott. Ő mondta Ferinek ’56-ban, hogy alkalmazkodni fog, »alámerül, hogy kibekkelje őket«. Ez (...) most már közszájon forog. Filozófiában viszont nem lehet alámerülni és kibekkelni. Lehet, hogy ez a politikában hasznos, de a filozófiában nem megy. Ott hazugság – mondta Heller.

Úszni kell. De merre?

Tetszettek volna forradalmat csinálni, közölte volt Antall, és most látjuk, hogy tetszettünk, különben nem lenne ennyi minden, ami elveszik éppen.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114781