Kapóra jött

2017. július 15. 17:50

Friedrich Anna
Vajdaság Ma

A mostani magyarországi lehetőség a szerbiaiak részére nem elsősorban a nagy pénz miatt, hanem az egyszerű megélhetési forrás és a gyakori hazautazás, azaz a kétlakiság miatt lehet vonzó.

„A magyarországi munkára kettős állampolgárokat invitáló, folyamatosan ismétlődő hirdetésekből látjuk, hogy a kereslet állandó. Most, a magyar Nemzetgazdasági Minisztérium ide vágó rendelet-módosításával június óta szerb és ukrán állampolgárok bizonyos ágazatokban szabadon munkába állhatnak, külön munkavállalási engedély nem szükséges, ha a hiányszakmákban helyezkednek.

(...)

Valljuk be, a régi Jugoszláviából is folyamatosan vállaltak néhány hónapos külföldi munkát az emberek, és ezt akkoriban nem túl nagy negatívumként, inkább vonzó lehetőségként éltük meg. Nem csak vendégmunkásként mentek el tehát az emberek, hanem néhány hónapos, egy konkrét feladat elvégzésére is vállaltak munkát megfelelő cégek által. Sokan az akkori Líbiában, vagy éppen a Szovjetunióban - később pedig annak utódállamaiban - hegesztőként vagy villanyszerelőként dolgozva keresték meg a házépítésre valót… Ez a mostani magyarországi lehetőség a szerbiaiak részére nem elsősorban a nagy pénz miatt, hanem az egyszerű megélhetési forrás és a gyakori hazautazás, azaz a kétlakiság miatt lehet vonzó. Sokkal jobb ez is, mint havi 15 ezer dinárért a pékségben dolgozni – mondanánk.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114771