Tanácsadók célkeresztben

2017. július 14. 19:26

Lakner Zoltán
168 Óra

A magukat rafináltnak képzelő kiszivárogtatók saját magukat is savazzák, amikor párttársaikat mószerolják.

„Gondoljunk bármit az MSZP-ről, a párt régi nagyjai, de még a kisebbjei is, képesek voltak rafináltan használni a kiszivárogtatás eszközét, így üzenve a közvéleménynek, párttársaiknak, előkészítve későbbi bejelentéseket és persze megalapozva jólértesültségük nimbuszát a sajtó köreiben. A hanyatlás jele, hogy ezek a módszerek már egy jó évtizede öncélúak, önfényezők, önigazolók és önleleplezők. Nem arról adnak hírt, hogy – amint laptársunk éleslátóan megjegyezte – »értesüléseink szerint kettőnél több érdekcsoport van az MSZP-n belül«, hanem főként arról, hogy ezek az érdekcsoportok nem politikai véleményekre, nézetekre, meggyőződésekre épülnek, hanem a személyes lekötelezettségek hálózataiba szerveződnek. A magukat rafináltnak képzelő kiszivárogtatók saját magukat is savazzák, amikor párttársaikat mószerolják. Ráadásul a párt mostanra olyan méretűvé zsugorodott, hogy aki ismeri ezt a közeget, hiba nélkül képes azonosítani bármely cikk titkos forrását. Ebből pedig következtethet az adott személy érdekeire és az általa mondottak relevanciájára, s nem mellesleg az igazságtartalmukra is.

Ami ezenfelül újdonság, hogy az MSZP egykoron híres volt arról is, miként tudta lényegében egyik percről a másikra fegyelmezni magát, ahogy mondták, »összezárni« a közelgő választási küzdelem előtt. Újdonság, hogy a most május végén, az ilyenkor szokásos 90 százalék feletti szavazati aránnyal miniszterelnök-jelöltté választott Botka Lászlónak napi rendszerességgel üzenik meg párton belüli ellenlábasai: »ha nem hozza a számokat«, útilaput kötnek a talpára. Csakhogy akik most Botkának üzengetnek, ugyanazok, akik nem hozták a számokat a tavalyi kongresszuson létrehozott hatalmi konstellációban. Botka profil- és pozícióváltó kísérlete enyhén szólva nincs sikerre ítélve, ugyanakkor a közelgő bukásáról szóló, az MSZP-n belülről a nyilvánosságba ömlő teóriák azt okozzák, sőt azt célozzák, hogy bukjon is meg minél előbb. A Botka utáni korszakra szóló ajánlat viszont nem több annál, mint hogy folytatódik az a példátlanul sikeres ellenzéki politika, ami 2017 elején abbamaradt.

A jelen MSZP-belharcainak másik újdonsága, hogy a pártvezetéssel szembeni üzengetés jórészt a kormány propagandasajtóján keresztül zajlik. A NER nyolcadik évét taposva – vagyis hát inkább a NER tapos mindannyiunkon nyolcadik éve – kimondható, hogy ez a kollaboráció egyik fajtája. És az még a legjobb eset, ha ezt a magatartást a politikai butaság állítja elő.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114746