Hogyan trollkodjuk meg Európát?

2017. július 5. 12:07

Bartha Dániel
HVG

Tehát Miniszterelnök Úr! Itt a lehetőség, hogy megállítsuk egy sajtótájékoztatóval Brüsszelt! Merjünk nagyok lenni!

„Először is az uniós döntéshozók komoly bajban lesznek, amikor a magyar miniszterelnök EU-ellenes és integrációellenes alapállását bírálják. A kétsebességes Európát jelenlegi koncepciójában megakadályozzuk és megmutathatjuk, hogy az Alpok keleti oldalán is van európai vezető. Ez utóbbi egyébként Orbán Viktor vesszőparipája is. Míg nyugaton elsősorban a populizmussal kötik össze a problémát, mondván Közép-Európa vezetői mindent döntést a közvélemény támogatása esetén hoznak csak meg, és ezért sincs euró, addig Orbán általában hiányolja azokat a bátor, szókimondó és intézményi reformokat keresztülnyomni képes vezetőket, akik a múltban képesek voltak formálni Európa jövőjét. Ne legyenek illúzióink, ilyenkor általában magára (is) gondol. Ám eddig könnyedén lesöpörtek az érveit azzal, hogy csak negatív célokat tud képviselni, csak rombolni tud.

Egy európárti lépésre a kritikusok sem tudnának nagyon mit mondani.

Másodszor: a magyar közvélemény támogatása sem kérdés az Eurobarometer kutatási adatai szerint. Az eddigi veszély, miszerint az euró esetleges bevezetése napvilágra hozza a bérkülönbségeket és tovább erősíti az elvándorlást, nem tűnik azonnali kockázatnak. A kormány ugyanis látványosan távolodik korábbi politikájától, melynek értelmében a bérek mesterséges lenyomásával kívánta megőrizni Magyarország versenyképességét. Az euró reális bevezetési időpontjára a szakadék jelentősen csökkenhet (de meg nem szűnik). Az ellenzők elsősorban eddig is a kormánypártok támogatói közül kerültek ki, így politikai kampányolással akár jelentősen lehetne növelni a támogatók számát.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy miközben a bérszint gyorsan növekedni kezdett, a termelékenység növekedése nem tudja követni ezt a tempót, így Magyarország versenyképessége folyamatosan csökken. A Brexit tanulságait levonó befektetők számára pedig még inkább felértékelődött a stabil környezet, amelynek jelenleg az euróövezeti tagság lenne a legerősebb szimbóluma.

Végül és egyáltalán nem utolsósorban a választások előtt egy nagy pofont kapna a teljes hazai ellenzék. A következő hónapokat úgy lehetne tematizálni, hogy a baloldali pártoknak egyértelműen támogatniuk kellene a kormányt, ha a szavazóik álláspontját akarják képviselni. Az igazi fejtörés azonban a Jobbik pártközpontjában alakulna ki. Nincs ugyanis nagyon más választásuk, mint az euró ellen kampányolni, és ez lerombolná a cukiskodó EU-barát képet, amit az elmúlt hónapokban igyekeztek kialakítani.

Tehát Miniszterelnök Úr! Itt a lehetőség, hogy megállítsuk egy sajtótájékoztatóval Brüsszelt! Merjünk nagyok lenni!”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114266