Meggondolták magukat?

Újra többségben vannak az EU-pártiak Nagy-Britanniában

2017. július 3. 15:34

Ha most vasárnap újra megtartanák a Brexitről szóló referendumot, már csak a választók 46%-a támogatná azt – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

A Brexit megítéléséről szóló közvélemény-kutatást készített a Survation nevű intézet. A kutatásból kiderült, ha a héten tartanák az EU-ból való kilépésről szóló népszavazást, a britek 54%-a a maradás mellett döntene, miközben csak 46%-uk hagyná el az európai közösséget – írja az Independent.

Ha azonban már a Brexitről van szó, a választók inkább Theresa Mayt támogatnák annak lebonyolításában: a megkérdezettek 51%-a szerint a miniszterelnök kötné a legjobb Brexit-egyezséget az EU-val, míg csupán a válaszadók 35%-a szerint lenne Jeremy Corbyn, a Munkáspárt elnöke alkalmasabb erre.

Nem akarnak népszavazást a britek a végleges, EU-val kötendő egyezségről: 47%-uk ellenezne egy ilyen referendumot, míg 46%-uk támogatná azt.

Ellenzik az állampolgárok továbbá a közös vámunió elhagyására vonatkozó brit kormányzati javaslatot is: háromnegyedük, köztük a Munkáspárt inkább a közös vámunióban maradna. Eközben a kormány azzal érvel, a kilépéssel több országgal köthetnek szabadkereskedelmi egyezményeket.

A pártok támogatottsága nem változott számottevően, a Survation szerint a Konzervatívok és a Munkáspárt szinte fej-fej mellett halad: most éppen az előbbi rendelkezik egy százalékpontos előnnyel. Az Opinium kutatása ezzel szemben egészen mást mutat: eszerint a Munkáspárt 6 százalékpontos előnnyel 45%-on áll, míg a Konzervatívok a választók 39%-át tudhatják maguk mögött.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/114146