Miért állt ki az antikommunista, Nobel-díjas író a CEU mellett?

2017. június 23. 18:16

Szavait mégsem lehet egy legyintéssel elintézni, mint a baloldali véleményelit középszerű tagjának soros pánikkeltését. Vargas Llosa más kaliber.

2017. június 23. 18:16
Laky Zoltán
Válasz.hu

„A globalizáció az egész világon hasonló folyamatokat indukál. Az író szerint a globalizáció nem pusztítja el a nemzeteket, hanem pacifikálja őket. A nemzeti kulturális identitások nem kerülnek veszélybe, megmaradnak, sőt megtermékenyítik, így erősítik egymást.

Az új Európa és a globalizált világ azonban sokak számára ijesztő. Feltámad a »törzs hívása«, a kísértés, hogy az emberek visszahúzódjanak a törzsi keretek közé, amelyekben mindenki ugyanazt a nyelvet beszéli, ugyanazokat a szokásokat követi, ugyanazokat az értékeket vallja. Ezzel magyarázható most a populizmus és a nacionalizmus erősödése.

A magyar kormány is ezt az utat követi az író szerint. Bár a populizmus demokratikus eredetű, hiszen a tömegek felhatalmazására épít, mégsem demokratikus, mert nem a jó állampolgárok közösségére, hanem manipulált tömegek támogatására épül. Vargas Llosa szerint ezért van baja a kormánynak a CEU-val is.

»Az egyetem nemcsak jó szakembereket képez, hanem jó állampolgárokat is. Mi tesz egy jó állampolgárt? Művelt, éber, ellenáll, hogy a hatalmak manipulálják, képes saját gondolatokat alkotni a világról, és nem hiszi el a hatalomnak, hogy a lehető világok legjobbikában él. Ezért kell bezárni az egyetemet« – mondta. Hozzátette: az CEU-ért folyó küzdelem egy nagyobb, »mitikus« küzdelem egyik csatatere, ami a szabadság kultúrája és a populizmus között folyik.

Az író szavai több ponton vitathatók voltak. A CEU-ügy nyilvánvalóan nem összeesküvés, amit csendben akartak levezényelni, ahogy ő gondolja, épp ellenkezőleg: egy tömegeknek szánt politikai kampány állomása. Azt sem támasztotta alá, miért feltétlenül jobb egy rossz demokrácia egy jó diktatúránál. Szavait mégsem lehet egy legyintéssel elintézni, mint a baloldali véleményelit középszerű tagjának soros pánikkeltését. Vargas Llosa más kaliber.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 45 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
OberEnnsinnen
2017. június 25. 11:13
Llosa bizonyosan olvasta a Kertész Imre-interjút a New York Times-ban, amely elkészült, de soha nem jelent meg. Ettől kezdve a magyarországi CEU-ellenes terror nem lehetett kérdéses a számára. Ezért jött Budapestre felnyitni a szemünket.
Yvyy
2017. június 25. 08:51
Az elprostituálódott Nobel-díj (vö. Kertész) mostanra inkább gyanússá tesz valakit, mintsem hogy odafigyeljenek a véleményére...
foton44
2017. június 24. 08:32
"Miért állt ki az antikommunista, Nobel-díjas író a CEU mellett?" Mert őt is megvezették!!!
hunnia
2017. június 24. 06:52
Hogy jön ide a kommunista vagy antikommunista. A CEU soha nem volt kommunista, csak liberális. Hogy egy antikommunista író kiáll a CEU mellett az nem okvetlenül meglepő.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik