Szövetségeseink

2017. június 19. 08:54

Kottász Zoltán
Magyar Idők

A visegrádi országok megkerülhetetlen tényezők lettek az Európai ­Uni­ón belül. Ez pedig egyértelműen Orbán Viktor érdeme.

„A kormánynak mára sikerült elérnie azt, ami korábban elképzelhetetlen lett volna: régi ellenségeinkkel, rosszakaróinkkal alakított ki korrekt, pragmatikus, egyes esetekben kifejezetten baráti viszonyt. Legjobb barátunk, Lengyelország mellett ma Szlovákiával, Csehországgal, Horvátországgal, Szerbiával, Ukrajnával, Macedóniával és Bulgáriával is kiváló kapcsolatokat ápol Magyarország. Romániával is volt már rosszabb a viszonyunk.

Ha pedig Ausztriában a nyíltan bevándorlásellenes Sebastian Kurzot választják meg kancellárnak idén ősszel – amire a felmérések szerint minden esély megvan –, akkor egy igen erős szövetség jöhet létre Európa szívében. A legnagyobb siker mindebben az, hogy pártpolitikai, ideológiai nézetektől függetlenül közelednek egymáshoz a szóban forgó országok kormányai. Nem csodálkozhatunk tehát azon, hogy Európa nyugati fele megijedt. Kelet-Európának hirtelen megjött a hangja. A status quo felborult, a jól megszokott politikai folyamatok megakadtak. És azt is felismerték, hogy ki a felelős mindezért: Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök. Az első számú közellenség, akit mindenáron meg kell fenyíteni. Az elmúlt években meg is érezhettük a Nyugat haragját a különböző fenyegetések, eljárások és határozatok formájában. A múlt héten indított kötelezettségszegési eljárás mindennek a megkoronázása.

Ne legyenek illúzióink. A bevándorlási hullám hatalmas lökést adott a visegrádi négyek és a közép-európai országok együttműködésének. Enélkül valószínűleg nem itt tartana a V4-csoport. Az Európát egzisztenciális létében fenyegető válság azonban mindannyiunkat ráébresztett arra, hogy a közös történelmi tapasztalataink miatt azonosulunk egymással, megértjük egymás problémáit. A térségbeli országok talán a mi valódi, természetes szövetségeseink. A válságok viszont nem fognak egyhamar elmúlni. A válságkezelési módszerek, a problémák megközelítésének módja miatti nézeteltérések pedig újabb törésvonalakat okozhatnak Európában. A nyugati nyomás fokozódni fog. A visegrádi négyek viszont hallatni fogják hangjukat.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113247