Trumpnak igaza van: a németek tényleg nagyon rosszak

2017. június 19. 17:10

Mészáros R. Tamás
Index

A németek valóban túl sokat exportálnak, és ez tényleg rossz Európának, Amerikának és az egész világnak. A probléma csak az, hogy a németek erre rohadt büszkék, és eszük ágában sincs leállni.

„Hiába két lábon járó közgazdasági katasztrófa Donald Trump, most mégis igaza van: a németek valóban túl sokat exportálnak, és ez tényleg rossz Európának, Amerikának és az egész világnak. A probléma csak az, hogy a németek erre rohadt büszkék, és eszük ágában sincs leállni. Így viszont egészen biztosan nem lehetnek Európa vezető országa, vagy legalábbis az egy nagyon szomorú Európa lesz, ahol egy ilyen gazdasági szerkezetű Németország dominál. Arról nem is beszélve, hogy a német modell napjai meg vannak számlálva.

Donald Trump háborút hirdetett. És nem a terrorizmus, nem a csaló kínaiak, de még csak nem is a mexikóiak ellen. Hanem pont egy decens európai szövetségest, a németeket sikerült kipécéznie magának. Akiket keményebben szapul, mint a világ legsötétebb diktatúráit vagy akár saját belpolitikai ellenfeleit.

Nemrég például Brüsszelben azzal rúgta rá az ajtót a mit sem sejtő európai politikusokra, hogy elkezdte szajkózni: a németek nagyon rosszak, mert túl sok autót exportálnak Amerikába, de ennek véget vet. (Az Amerikában eladott német autók nagy többségét egyébként helyben gyártják, nem exportálják, és ugyanez a helyzet a japánokkal.)

Ám hiába van szó egy két lábon járó közgazdasági katasztrófáról, a helyzet mégiscsak az, hogy Trumpnak alapvetően igaza van.

A németek tényleg túl sokat exportálnak, és ez tényleg nagyon rossz Európának és a világgazdaságnak.

Ami pedig Európában és a külvilágban munkanélküliséget, ipari sorvadást és eladósodást szül. Arról nem is beszélve, hogy fenntarthatatlan, és Németország jövőjére nézve is komoly veszélyeket tartogat.

A gond csak az, hogy a németek eközben nagyon büszkék magukra, és eszük ágában sincs belátni, hogy nem teljesen oké, amit csinálnak. Ebből pedig így nem lesz német vezető szerep Európában, meg sehol máshol. Vagy ha igen, az elég fájdalmas lesz.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113281