Fölvilágosítás Orbán Viktor jogásznak

2017. június 16. 13:26

Tamás Gáspár Miklós
HVG

Orbán Viktor miniszterelnök úr – nem először – műveletlen szamárságokat beszél.

„Péntek reggel Orbán Viktor magyarországi miniszterelnök, a Fidesz (jobboldali kormánypárt) elnöke kijelentette – abból az alkalomból, hogy az emberi jogokat védő csoportok (NGO-k: a »civil szerveze« elnevezés téves, illogikus) visszautasítják, hogy az új törvény értelmében mintegy külföldi ügynöknek titulálják saját magukat – , hogy A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG NEM LÉTEZIK A MAGYAR JOGRENDSZERBEN.

Orbán Viktornak, az egykori joghallgatónak és a civil társadalom kérdéseit (rövid ideig) tanulmányozó oxfordi vendégdiáknak tudnia illenék, hogy a polgári engedetlenség fogalma szerint (per definitionem) NEM LEHET része semminő jogrendszernek, hiszen a lényege: ellenállás avval a jogrendszerrel szemben, amelyet az ellenállók – vállalva a nekik hátrányos jogkövetkezményeket – igazságtalannak, magasabb értelemben jogtalannak tartanak.

A polgári engedetlenség a természetjog, azaz az erkölcs területére tartozik: erkölcsi indítékú szembeszállás a hatályos joggal, amelyben a hatályos jogot kétségbe vonó szabály természetszerűleg nem kaphat helyet. Ez minden első éves joghallgatónak, sőt: az újságolvasó közönség minden minimálisan tájékozott, racionálisan gondolkodó tagjának teljesen világos.”

 

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113189