Az amerikai nemzeti érdek

2017. június 15. 08:30

Lánczi Tamás
Mozgástér

Politikai szempontból az egyezmény egyértelműen rossz volt Trumpnak, az előző elnök által szignált rendelet ugyanis jelentősen csökkentette politikai és gazdasági mozgásterét.

„Már az is kérdéses ugyanis, hogy az Amerikai Egyesült Államok valóban hivatalos tagja volt-e a párizsi klímaegyezménynek. Barack Obama ugyanis nem vitte a Kongresszus elé az egyezményt, hanem elnöki rendeletként szignálta az országa nevében. Az amerikai Alkotmány szigorú olvasata szerint az, hogy Obama ilyen módon megkerülte a republikánus többségű Kongresszust és Szenátust, nem volt jogszerű.

Politikai szempontból az egyezmény egyértelműen rossz volt Trumpnak, az előző elnök által szignált rendelet ugyanis jelentősen csökkentette politikai és gazdasági mozgásterét. Az egyezmény gúzsba kötötte volna nem csak Trump, de a következő ciklusok elnökeinek kezét is, hiszen az aláíróknak öt évente fokozni kell vállalásaikat.

Nem kell egyetérteni azzal, amit Trump a klímaváltozásról gondol, de az biztos, hogy a párizsi egyezmény és a hozzá hasonló intézkedések sokkal inkább szólnak gazdasági érdekekről, mint a globális felmelegedés megfékezéséről.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113094