Amerika üzlete Romániával

2017. június 14. 11:48

Pataky István
Magyar Idők

A teljes média, a véleményformáló értelmiségiek Amerika-imádata határtalan, azt még a nehezen emészthető Trump-jelenség sem mérsékelte. Hogy mi ennek az oka? A válasz egyértelmű: Oroszország léte.

„Az aktuál- és geopolitikai érdekeken túl az amerikai–román viszony elemzésekor nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy Bukarest az utóbbi két évtizedben mindvégig kitartóan Amerika-barát diplomáciát folytatott. Még a hangsúlyok sem igazán változtak, függetlenül a kormányzat színezetétől. A konszenzus ezen a téren annyira működött és működik, hogy még ellenzékben sem volt, s ma sincs egyetlen olyan párt sem a román parlamentben, amely Washingtont bírálná. A románok körében erre nincs is különösebb igény. Felmérések szerint az Európai Unió tagállamai közül Romániában a legmagasabb – hetvenszázalékos – az Egyesült Államok népszerűsége.

A teljes média, a véleményformáló értelmiségiek Amerika-imádata határtalan, azt még a nehezen emészthető Trump-jelenség sem mérsékelte. Hogy mi ennek az oka? A válasz egyértelmű: Oroszország léte. Romániában már Nicolae Ceausescu nemzeti színezetű kommunista diktatúrájában a politika előterébe került a Moszkvától való függetlenedés, az orosz fenyegetettség jelszava. Ez a rendszerváltás után sem változott, mi több, a románok lakta Moldovai Köztársaság függetlenedése után egy újabb indokkal gazdagodott Bukarest oroszellenessége. Transznisztriában, Moldova keleti, szakadár területén jelenleg is orosz csapatok állomásoznak, ami meggátolja Románia erőteljesebb szerepvállalását a »testvéri« Chisinau politikájának alakításában. A román társadalomban megdönthetetlen tétel, hogy az örök orosz fenyegetettségre csak az Amerikával kötött szoros szövetség jelent megnyugtató megoldást.

A nagy és pozitív visszhangot keltő Johannis-vizit kapcsán a bukaresti sajtóban ismét hangsúlyosan merült fel a kérdés: milyen haszna van az átlagembernek a remek amerikai–román kapcsolatokból. A románoknak már évek óta fájó pont, hogy barátság, hűségesség ide vagy oda, az Egyesült Államok továbbra sem biztosít vízummentességet a román állampolgároknak. A kérdés most sem volt központi téma a tárgyalásokon, a sajtótájékoztatón a semmitmondó »haladásra számítunk az ügyben« megjegyzést sikerült csak kipréselni a román elnökből, a bevándorlás meggátlását nyíltan politikája kiemelt céljai közé emelő Trumptól pedig igazi meglepetés lenne, ha éppen ő oldaná fel a vízumkényszert. De az amerikai befektetések terén sem áll valami jól Románia. Jelenleg az Egyesült Államok a tizenegyedik legnagyobb beruházó az országban, ami nem azt jelzi, hogy keleti szomszédunkra különösebben odafigyelnek az amerikai üzleti világban. Ez most változhat. Ha valahol, akkor a befektetők között valóban jó érzékkel manőverező Trump Bukarest irányába mutatott szívélyessége zöld jelzést adhat az új piacokat keresőknek.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113043