Mattis dönthet az afganisztáni csapatnövelésről

2017. június 14. 07:47

A Fehér Ház és a Pentagon azt fontolgatja, hogy 3000-5000 katonát küld Afganisztánba. Trump elnök várhatóan Mattis védelmi miniszterre ruházza a döntési jogkört az afganisztáni csapatok létszámának növeléséről.

A Fehér Ház várhatóan James Mattis védelmi miniszterre ruházza a döntési jogkört az afganisztáni csapatnövelésről – jelentették kedden az amerikai hírközlő eszközök.

Trump elnök döntését ugyan hivatalosan még nem tették közzé, de az információ valamennyi nagy amerikai tévécsatorna kedd esti híradójában elhangzott, a Reuters brit hírügynökség pedig a Fehér Ház névtelenséget kérő tisztségviselőjére hivatkozva tényként közölte a hírt. James Mattis, a Pentagon (védelmi minisztérium) vezetője várhatóan saját hatáskörben dönthet a csapatnövelésről, nem kell hozzá sem hivatalosan engedélyt kérnie, sem egyeztetnie az elnökkel. Ám a későbbiekben is változatlanul rendszeresen informálnia kell Trump elnököt a döntéseiről és a fejleményekről egyaránt. 

Ez jelentős változás az előző amerikai kormányok döntési mechanizmusához képest: mind az Obama-adminisztráció, mind George W. Bush kormányzata idején ugyanis ilyen kérdésekben az elnök döntött. Donald Trump azonban már korábban jelezte: egyes ügyekben a döntési jogköröket átruházza. Április 20-án belső feljegyzésben ruházta át a Szíriában és Irakban az Iszlám Állam terrorszervezet ellen harcoló katonák létszámával kapcsolatos döntéseket a védelmi miniszterre. 

Afganisztánban jelenleg mintegy 8400 amerikai katona állomásozik, s a Fehér Ház és a Pentagon azt fontolgatja, hogy további 3000-5000 katonát küld afgán földre, részben tanácsadóként, részben pedig a helyi kormányerők kiképzésére. 

Mattis védelmi miniszter kedden a szenátus fegyveres erőkkel foglalkozó bizottsága előtti meghallgatáson hangsúlyozta, hogy „nem állunk nyerésre Afganisztánban”. Egyúttal leszögezte, hogy július közepére előterjeszti a Fehér Háznak az új Afganisztán-stratégiát.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113012