Magyar Nemzet: Egy magángépen jött meg Makaóból Habony és Demján

2017. június 14. 14:01

A Magyar Nemzet fotókat is készített a Ferihegyen landoló magángépből kiszálló társaságról. A lap úgy tudja: a letelepedési kötvények kapcsán járhattak a Távol-Keleten.

Egyazon magángéppel érkezett meg Ferihegyre pénteken Habony Árpád és Demján Sándor – írja a Magyar Nemzet, amely képet is csatolt a cikkhez. Szintén velük utazott még Békés Balázs nemzetközi adótanácsadó és ügyvéd, valamint Sallay András, aki Demján és Csányi Sándor OTP-elnök közös cégének, a Granit Polus Groupnak a jogi alelnöke.

Az érkezőket a Magyar Nemzet és a Hír TV  Célpont című műsorának stábja vártja a kisgépes terminálnál, de az érintettek helyett a rendőrök jöttek ki az újságírókra, hogy hátrébb tereljék őket arra hivatkozva, hogy magánterületen tartózkodnak. Nem sokkal később Demján, Sallay és Békés is kijött és különböző autókkal távoztak. Békést a Habony Árpádra váró autó vitte el, de maga Habony Árpád nem jött ki a reptérről. 

A Magyar Nemzet a Flightradar adataira hivatkozva azt írja: a gép Makaóból érkezett. A lap úgy tudja, hogy a letelpedési kötvények kapcsán járhatott a társaság a Makaó melletti Hongkongban. Mint írják: „a letelepedési kötvények legnagyobb hasznát a Hongkongban bejegyzett Hungary State Special Debt Management (HSDDM) fölözte le. Habár a kínai kötvényforgalmazási engedélyt nem ez a cég, hanem a Kajmán-szigeteken bejegyzett, hasonló nevű Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) kapta meg még 2013-ban, a cég egyszerűen átadta a kereskedés jogát a HSSDM-nek. A legtöbb letelepedési kötvényt a kínaiak vették, az egész üzlet hasznának a 85 százaléka tehát a hongkongi cégnél landolt”. 

A Hungary State Special Debt Fund (HSSDF) egyik tulajdonosa volt az a személy, aki Habonynak és barátnőjének helikoptertúrát foglalt Hongkongban még 2015-ben – erről korábban a 444 írt.

A Magyar Nemzet szerint bár lehet egészen véletlen az utazás dátuma, de a lap megjegyzi: június 30-ig áll nyitva az a jogi kiskapu, amely lehetővé teszi a külföldi cégek adó- és járulékmentes adásvételét.

A lap megkérdezte az érintetteket is. Sallay nem kívánt felvilágosítást adni a „Demján Csoport folyamatban lévő magán üzleti tárgyalásairól”. Hozzátette, hogy a letelepedési kötvények ügyével soha, semmilyen formában nem foglalkozott. Megjegyezte még azt is: Békés Balázs a vállalatcsoportjuk egyik külső ügyvédje, aki a jogi alelnök munkáját támogatja.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/113058