Merkel és Orbán új közös vonása, ami választásokat dönthet el

2017. június 13. 07:25
George Paul Hefty
Heti Válasz

A német kancellár egy nagyapai ágon német származású elnök (=Trump), a magyar miniszterelnök pedig egy amerikai–magyar global player (=Soros) világképe és célkitűzései ellen hadakozik.

„Merkel utólag valóban úgy érzi, hogy a korábbi amerikai elnökök idejében »teljesen egymásra hagyatkozhattunk« – például George W. Bush iraki háborúja alatt? És ha Trump az oka annak, hogy már nem hagyatkozhatunk teljesen egymásra, akkor most Trump kivételével mégiscsak hagyatkozzunk például az orosz, a kínai vagy akármelyik kormányfőre, akit nem Trumpnak hívnak?

Már csak az a kérdés, hogy Merkel következtetése ugyanolyan pontatlan-e, mint az alapgondolata. Kik azok a »mi, európaiak«: minden európai vagy csak az Európai Unió tagjai? Vagy csupán azok, akik Merkellel egyetértenek? Mennyire átfogó az a »sors«, melyet alakíthatunk anélkül, hogy Trump környezetvédelmi bűnei azt befolyásolnák? Ki mindenkire gondol, amikor a sors »saját kezünkbe« vételéről beszél? Hiszen Merkel környezetében voltak és vannak olyanok, akik azzal fenyegetőznek, hogy ezt vagy azt az EU-tagállamot ebből vagy abból az okból ki kellene zárni a közös döntésekből.

Merkelnek és Orbán Viktornak van egy új közös vonása. A német kancellár egy nagyapai ágon német származású elnök (=Trump), a magyar miniszterelnök pedig egy amerikai–magyar global player (=Soros) világképe és célkitűzései ellen hadakozik. Ha az egyik akció legitim, akkor a másik miért ne volna jogos?

De mindkettő sikere kérdéses, mivel elképzeléseik keresztezik egymást: Merkel szívesebben követné Soros György elveit, mint Donald Trumpét, Orbán viszont fordítva érez. És mivel mindkettő úgy szeretné a következő választási győzelmét biztosítani, hogy egy-egy amerikaihoz képest határozza meg önmagát, igen kérdéses, hogy mi, európaiak mikorra leszünk képesek saját közös ügyünk alakítását saját kezünkbe venni. Pedig szükség volna rá.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/112954