Achitofel hazamegy

2017. június 7. 14:52

Tóth Szabolcs Töhötöm
Magyar Nemzet

A spin doctorok dolga a magával ragadó közös történet megalkotása. Amiben hinni lehet. Van, amikor ez a hit meg sem születik. Van, amikor idővel elpárolog: a leghűségesebb ötszáz sem hisz már abban, amit mondani kellene. Csak fél. A bukástól.

„Az ám! Politikai tanácsadónak állni! Sárdobálni, árkot ásni, szavakkal aláaknázni. Vagy éppen felépíteni, történetet írni, amelyben hihetnek a hatalom támaszai és hívei. A nap végén szép kocsival járni, jó nőkkel parolázni, beszívni a pálmafák alatt. Mi lehet ez széles föld felett szebb dolog? (...)

A minap újraolvastam az Index egy régi interjúját, amely Orbán Viktor bukott kommunikációs tanácsadójával, Wermer Andrással készült 2005-ben. Wermer arról beszél, hogy »a világ leghatalmasabbnak tartott emberének egyetlen hatalma van, a magával ragadás hatalma«. És hogy »vannak az emberi életnek olyan korlátai, amiket nem lehet áthágni: nincs az a hatalom, hogy ötszáz embert meggyőzzek, hogy azt mondja, amit én szeretnék, ha ő maga nem hisz benne«.

A spin doctorok dolga a magával ragadó közös történet megalkotása. Amiben hinni lehet. Van, amikor ez a hit meg sem születik. Van, amikor idővel elpárolog: a leghűségesebb ötszáz sem hisz már abban, amit mondani kellene. Csak fél. A bukástól, az »elitváltás« során szerzett javak elvesztésétől, a holnaptól. Ekkor válik egy politikai rendszer instabillá.

A fizika az instabil rendszert így írja le: olyan egyensúlyi állapot, amelyben egy kis zavar is óriási változást idézhet elő. Egy ilyen zavarnak a bekövetkeztét, ezt a kevesek által érzékelt, de kitüntetett pillanatot ismerhette fel Achitofel.

Ekkor ült fel a szamarára, hogy hazamenjen Gilóba.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/112706