Nem sietik el

Bangladesi migránsok: még mindig nem fellebbezett Magyarország

2017. május 19. 08:57

A március 14-ei ítélet után nagy volt a felháborodás a kormány részéről, amiért az Emberi Jogok Európai Bírósága elítélte Magyarországot két bangladesi mingráns ügyében. Akkor azt közölték, hogy fellebbezni fognak az ügyben, ám úgy tűnik, ezt nem nagyon sietik el: a Magyar Nemzettel azt közölte a strasbourgi bíróság, hogy a magyar kormány eddig még nem nyújtotta be a fellebbezést.

Már több mint két hónap eltelt azóta, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta: a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményét azzal, ahogyan két bangladesi menedékkérővel bántak 2015 őszén a röszkei tranzitzónában (vagyis jogszerűtlennek ítélték meg fogvatartásukat, illetve Szerbiába való visszaküldésüket a menedékkérelmük elutasítsa után), és amiatt fejenként 10-10 ezer eurót ítéltek meg kártérítésként a két férfinek, illetve kötelezték Magyarország a perköltség megtérítésére is.

Az ítélet nem volt jogerős, a kormány pedig szinte azonnal jelezte, hogy fellebbezni fog az ügyben. A Magyar Nemzet azonban a strasbourgi bíróság közlésére hivatkozva azt írja: ez mind a mai napig nem történt meg. A lap emlékeztet: a kormánynak összesen három hónapja van az ítélet kihírdetésétől, vagyis március 14-től arra, hogy fellebbezést nyújtson be. Vagyis néhány hete még maradt a kabinetnek a jogi lépésre, de ha Magyaroszág végül nem fellebbez, akkor köteles lesz eleget tenni az ítéletnek – írja a lap a strasbourgi bíróságra hivatkzova. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/112013