DK

Gyurcsány: A hatalom a félelmet korbácsolja fel az emberekben

2017. május 18. 20:56

A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke szerint a jövő évi választás történelmi tétje az, hogy a nyugati világhoz való tartozást vagy „a keleti despotizmust” választja-e Magyarország. Gyurcsány Ferenc úgy látja: a baloldal pártjai között lesz megállapodás a választási együttműködésről, ami azonban nem lesz teljes körű, a pártok külön listán indulnak majd.

A DK az európaiságot választja, olyan világot, amikor „nem mondják meg fentről”, hogyan kell gondolkodni – jelentette ki csütörtöki veszprémi lakossági fórumán Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „nem csupán választást akarunk nyerni, normális Magyarországot akarunk teremteni”.

Elmondta, pártjuk programja alapvetően négy kérdéskört tartalmaz: a nyugdíjrendszer, az egészségügy és az oktatás átalakítását, valamint a bérek emelését. Az ellenzéki politikus a veszprémi művelődési központban megtartott fórumon, mintegy 150 szimpatizáns előtt úgy fogalmazott: „felelőtlen ellenzékből felelőtlen kormány lesz, ezért bölcsességre és óvatosságra intek mindenkit” az ígérgetések terén. 

Nem teljesíthető a 13. havi nyugdíj

Kifejtette: népszerű ígéret lenne, de nem teljesíthető a tizenharmadik, tizennegyedik havi nyugdíj, azonban ha nő a gazdaság, a bevételek egy részét nyugdíjprémiumra kellene fordítani, a nyugdíjakat pedig a nyugdíjas fogyasztói kosárral kellene indexálni. Közölte: Magyarországon nagyon gyenge a munkavállalók érdekképviselete, a kormány pedig magukra hagyta az embereket. Szavai szerint évi 5-6-7 százalékos béremelésre lenne szükség és arra, hogy „emberszámba vegyék” a munkavállalókat.

Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy jelenleg 700 milliárd forint hiányzik az egészségügyből. Megoldásként azt javasolta, hogy rögzítsék, mely szolgáltatások járnak a társadalombiztosítás keretében, aki pedig plusz szolgáltatást venne igénybe, azt extra tb-befizetésért cserében megteheti. Az oktatásról szólva hangsúlyozta, hogy pártja elképzelése szerint vissza kellene adni az iskolákról való döntési jogot a városok kezébe. Így helyben születhetne meg a döntés, hogy milyen világnézetű és milyen nevelési elvet követő iskolák működjenek. 

A hatalom a félelmet korbácsolja fel

Gyurcsány az Európai Parlament szerdai döntésére reagálva, amely az Európai Unióról szóló szerződés hetedik cikke szerinti eljárás megindításának előkészítéséről szólt, azt mondta: soha az unió történetében nem fordult elő, hogy egy tagállam ellen „az Európai Unióból való kizárást elindító határozatot” hozzon. 

A migrációról szólva a pártelnök hangsúlyozta: „senki sem akarja számolatlanul beengedni a menekülteket az országba”, alig több mint 1100 migráns tartózkodik legálisan Magyarországon, ők nem akarják elvenni „keresztény hagyományainkat”. A jelenlegi hatalom csupán a félelmet korbácsolja fel az emberekben, hogy aztán megmentőként tűnhessen fel – fogalmazott. Gyurcsány Ferenc szavai szerint a magyar miniszterelnök „köztörvényes bűnöző”, akinek „olyan pénzügyi tranzakciókban van szerepe, melyek törvényellenesek”. Hozzátette, azon dolgozik, hogy az ezt bizonyító dokumentumok a kezében legyenek. Kitért arra is: a baloldal pártjai között lesz megállapodás a választási együttműködésről, ami azonban nem lesz teljes körű, a pártok külön listán indulnak majd. A Jobbikkal való választási együttműködést pedig egyértelműen kizárta.

(MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/112007