Egy kormánypárti képviselő elmondja, kiket értenek Brüsszel alatt

2017. május 2. 15:44

Brüsszelen az uniós intézmények vezetőit kell érteni – mondta a Mandinernek a KDNP-s Hollik István. A nemzeti konzultációs Állítsuk meg Brüsszelt-kampány kapcsán arról kérdeztük a kormánypárti képviselőt, vajon a Brüsszelből érkező pénzeket is megállítanák-e. Hollik szerint sokszor nem látszik, hogy a Bizottságnak jobboldali elnöke van.

Az Azonnali kérdésekben azt kérdeztük a parlamenti képviselőktől, hogy mit üzennek Brüsszelnek. A KDNP-s Hollik István részletesen is válaszolt a Mandinernek: nem csak üzent, de azt is elmondta, ki az a Brüsszel, és meg kell-e állítani egyúttal a fejlesztési pénzeket is. 

Ne sértsék meg a szuverenitásunkat. Ha több hatáskör megy Brüsszelbe, akkor a tagállamoknak egyre rosszabb lesz, a migráció kérdése is ezt mutatta meg. Sok olyan politikai cselekvése van Brüsszelnek, ami hatásköröket von el a tagállamoktól, Európai Egyesült Államokat akarnak, mi pedig ezt ellenezzük” – üzente Brüsszelnek a kereszténydemokrata politikus.

Mivel az EU-s intézményekben a fideszesek is ott ülnek, kíváncsiak voltunk, mit vagy kit ért a KDNP-s képviselő Brüsszel alatt. 

„A brüsszeli intézmények vezetőit kell Brüsszelen érteni”

– mondta erre Hollik. Hozzátette: igaz ugyan, hogy ott vannak a kormánypárti képviselők is az Európai Parlamentben, de ők nem is szavazták meg a migrációt támogató határozatokat, a magyar baloldali képviselők azonban igen. Azon felvetésünkre, hogy a Tanácsban viszont csak a tagállami kormányok képviselői ülnek, azt mondta: a Tanácsban a miniszterelnök mindent megtesz, hogy érvényesítse Magyarország érdekeit. Viszont hiába, ha a Bizottság és az Európai Parlament a nagy tagállamok szándékával egyezően igyekszik a többi tagállam hatásköreit csökkenteni – folytatta Hollik.

Arra az ellenvetésünkre, hogy az Európai Parlament önmagában nem sokat tud tenni a Tanács ellenében, nem adott érdemi választ, helyette inkább arról kezdett beszélni:

Hiába van jobboldali elnöke a Bizottságnak, sok olyan bizottsági javaslat van, ami aláássa a nemzetek Európája-koncepciót, és elindul egy föderális irányba.

A Brüsszelből érkező pénzeket is leállítsuk? – kérdeztük végül. Hollik szerint semmi összefüggés nincs a kettő között. 

„Ezek a pénzek nem könyöradományok, hanem Magyarországnak járnak”

– mondta, hozzátéve: nagyon sok pénzt fizetünk be mi is az EU-nak. Azt nem vitatta, hogy GDP-arányosan mi vagyunk a legnagyobb kedvezményezettek, viszont azzal érvelt, hogy a fejlesztési források nyolcvan százaléka visszajut a nyugati tagállamokba.

Azt az ellenvetésünket érdemben nem kommentálta, hogy pont ezen tagállamok összeszerelő üzeme Magyarország, amely szerep ellen láthatóan nincs kifogása a kormánynak. Viszont leszögezte: 

A fejlesztési források elvonásával való fenyegetést sima zsarolásnak gondoljuk.

A többi parlamenti képviselő válaszai rövidesen láthatók lesznek a Mandineren.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111447