Szibériában nyílt tiszteletbeli magyar konzulátus

2017. április 26. 15:22

Magyar tiszteletbeli konzulátust avatott fel Cseljabinszkban szerdán Balla János moszkvai magyar nagykövet és Ruszlan Gattarov, a Cseljabinszki megye kormányzóhelyettese.

2017. április 26. 15:22

A dél-uráli városban megnyílt tiszteletbeli konzulátus vezetője, Viktor Loscsenko üzletember közölte, hogy a kétoldalú kulturális és gazdasági kapcsolatok előmozdítására, valamint a magyar állampolgárok érdekvédelmére létrehozott képviseleten évente két alkalommal nagyszabású kiállítást és komolyzenei koncertet terveznek tartani. Az elképzelések között szerepel a magyar gasztronómia és borászat bemutatása is.

A ceremóniát követően a magyar misszióvezető a helyi nagyberuházásokban való magyar részvétel lehetőségeiről folytatott megbeszélést Borisz Dubrovszkij kormányzóval. Dubrovszkij elmondta, hogy a Cseljabinszki megye és Magyarország közötti áruforgalom értéke tavaly 15,5 millió dollár – ebből az orosz kivitel 11 millió dollár – volt. 

A kormányzó felajánlotta a magyar részvétel lehetőségét a Sanghaji Együttműködési Szervezet és a BRICS-csoport országainak 2020-es csúcstalálkozójára elkészülő kongresszusi központ megépítésében. A megbeszélésen szó esett a közös beruházással megépülő Optimum zöldségtároló és -feldolgozó projektjéről. A Fővárosi Vízművek meghívást kapott a cseljabinszki vízellátási rendszer modernizálására kiírt tenderre. 

A tiszteletbeli konzulátuson Magyarországon talált második világháborús, hatástalanított tüzérségi lövedékekről és aknákról készült felvételekből nyílt fotókiállítás.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
madarasi.abel
2017. április 27. 12:22
Szibéria, hm. Valahogy nagyon ismerős a történelem könyvekből :)
madarasi.abel
2017. április 27. 12:21
én csak azt szeretném tudni, hogy a malenkij robot csoportos turistautak mikor indulnak?
bandrea
2017. április 26. 19:34
Legfőbb ideje volt. Most, hogy már nincs nagykövetség Észtországban. Jó az irány. Vajon mikor kerül vissza a vörös csillag a parlamentre? Mert úgy tűnik a fideszt csak a sörön zavarja.
Akitlosz
2017. április 26. 19:21
"A dél-uráli városban megnyílt tiszteletbeli konzulátus vezetője, Viktor Loscsenko " Ja, hogy ő a konzul! És beszél magyarul? Vagy hogyan fog segíteni a magyar állampolgároknak?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik