A francia Bajnai

2017. április 25. 10:49

A politikai pártok többsége tényleg mögé állt persze, csakhogy ez korántsem jelent egyúttal társadalmi többséget is. Az még jóval odébb van, ha ugyan egyáltalán.

2017. április 25. 10:49
Galló Béla
Galló Béla
Mozgástér

„Macron, ha megengedhetjük magunknak ezt az analógiát, a francia Bajnai Gordon. Gazdasági szakember, nem tartozott a szűk pártelitekhez, kampánybeszédei alapján túllépne a hagyományos bal-jobb megosztottságon. Európa ügyében a föderalista-szuverenista tengelyen értelmezi magát, az előbbi iránti határozott elkötelezettséggel. (A kampány során sokan épp azzal vádolták, hogy tulajdonképpen a föderalista Angela Merkel »pincsikutyája«, s alárendelné a német uniós elképzeléseknek Franciaországot.)   

De mindenekelőtt globalista, aki liberális gazdaságpolitikai elveket vall, elvileg némi szociális érzékenységgel. A francia gazdasági válság megoldását ezek alapján képzeli el, s nyilván elnökként is ezt az irányt akarná érvényesíteni.

Kérdés, mit szól ehhez majd a francia nép, a magát már most is kizsigereltnek érző társadalom. Fentebb ugyanis nem véletlenül tettük idézőjelbe a Macron mögé máris felsorakoztatott »össznépiséget«. A politikai pártok többsége tényleg mögé állt persze, csakhogy ez korántsem jelent egyúttal társadalmi többséget is. Az még jóval odébb van, ha ugyan egyáltalán.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 50 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Agnieszka
2017. április 27. 10:34
Nem hiszem, h. a Szép Makaróni, aki kormányon nem tudott eredményt elérni, a feltehetőleg nagyon vegyes összetételű nemzetgyűléssel elnökként majd meg tud oldani valóban komoly problémákat. A migránsok gyermekeinek minőségibb oktatást adni, legalábbis kis létszámú osztályokban 1. évek hosszú sora után hozhat eredményt, 2. az érintettek együttműködése nélkül reménytelen, 3. semmi sincs ingyen, sajnos. Biztos van, akinek jó a globalizáció, de az, h. itthon nincs munkalehetőség és munka, jövedelem hiányában pedig szétesnek egész társadalmi rétegek, olyan probléma, ami legalábbis egyenlő súlyú a felelőtlen betelepítés "eredményével". Kellemes lehet úgy indulni választáson, h. kezdetnek már ott van cca. 5 millió valamikori migráns szavazata, mondjuk, élni ilyen országban nem biztos, h. mindenütt ilyen kellemes. Az a gyanúm, h. akik eldöntik, h. megengedő legyen-e a migráns politika, nem ott laknak, ahol a már benn lévő migránsok.
tango47
2017. április 25. 16:17
Csodálkozom, hogy a francia népben nincs annyi kockázatvállalási kedv, hogy kipróbálnák Le Pent elnökként. A nemzetgyűlési választásokkal korrigálhatnak, ha nagyon elszaladna vele a ló, de ez az állandó " a legkisebb rossz" választás biztosítja, hogy ne történjen semmi.
szemlelo
2017. április 25. 14:25
Lényegében megismétlődik a 2002-es helyzet, amikor a francia bal oldaliak fogcsikorgatva szavaztak az általuk gyűlölt Chirac-ra, nehogy az öreg LePen legyen az elnök. Marine LePen pedig súlyos hibát követett el azzal, hogy célul tűzte ki az EU-ból való kilépést. Ezt szerintem a legtöbb francia nem támogatja. A forradalom pedig nagyon odébb van. A francia nem egy forrongó nép. Aki ismeri őket azon csodálkozik, hogyan robbantották ezek ki a korábbi forradalmakat...
Mich
2017. április 25. 13:06
francia Bajnai - ennek örülnek a libsibolsinácik...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik