Alternatíva Németországért

Leszbikus liberális került a német AfD élére

2017. április 23. 18:06

Alice Weidelt, a liberális nézeteit és leszbikus életvitelét büszkén vállaló közgazdászt választotta listavezetőnek a német EU- és bevándorláskritikus AfD párt, Alexander Gauland, a párt eddig is meghatározó politikusa mellé. Weidel szerint az AfD más képviselői által hangoztatott „népnemzeti” nézetekkel nem tud mit kezdeni, sőt, szerinte azok károsak a pártra nézve.

Alexander Gauland pártalelnök és Alice Weidel, az eddig a háttérben dolgozó közgazdász került a német EU-, euró- és bevándorláskritikus AfD (Alternatíva Németországért) párt élére a szeptemberi szövetségi választásokra: ők ketten lesznek a rendszerkritikus párt listavezetői a párt kongresszusának vasárnapi döntése után.

Alice Weidel eddig nem volt ismert a nagyközönség előtt, bár már régóta a párt hátországában dolgozott. A Baden-Württembergben élő, 38 éves közgazdász mérsékeltebb nézeteket képvisel az eddig a pártot vezető, most visszalépő Frauke Petrynél. 

Weidel azonban szintén erős kritikusa Angela Merkel kancellárnak a migrációs politika miatt. Szerinte minőségi kritériumokat kell szabni a bevándorláshoz. Erősen iszlám-kritikus: szerinte a saría „kőkorszaki” szabályokat tartalmaz, a vallási fundamentalizmustól pedig nem határolódtak el eléggé a muszlimok hivatalos németországi tanácsai.

Gazdasági nézeteit tekintve liberális, neoliberális: adócsökkentés és adóegyszerűsítés a programja, az örökösödési adót eltörölné és csökkentené a jóléti kiadásokat is. Korábban szimpatizált a német szabad demokratákkal, de csalódott bennük, a szabadelvű nézeteit azonban megtartotta.

Egy interjúban közölte: az AfD más képviselői által hangoztatott „népnemzeti” nézetekkel nem tud mit kezdeni, sőt, szerinte azok károsak a pártra nézve.

A közgazdász korábban éveket töltött külföldön Ázsiától Amerikáig, hogy startup-cégeknek adjon tanácsokat. Weidel élettársával, egy svájci nővel él együtt, egy négy éves fiút nevelve a Boden-tónál – írja a Welt.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/111149