„Jobbik: Simicska. Baloldal: Soros. Ez világos?”

2017. április 4. 07:30

Mit szólnak a képviselők Simicska Lajos Jobbik melletti coming outjához? Kérne-e pénzt Fodor Gábor a milliárdostól? Mit nem csinál rosszul az Együtt? Lesz-e lagzi a szocialisták és a Közgép tulajdonosa között? A Mandinernek Harrach Péter még a feleségéről is mesélt. Azonnali kérdések perce.

Az Azonnali kérdések perce eheti adásában a Mandiner arra kereste a választ, hogyan reagálnak a parlamenti pártok képviselői Simicska Lajos hétvégi nyilatkozatára, melyben a korábban a Fidesz körül sertepertélő nagyvállalkozó nyíltan hitet tett a Jobbik mellett. A jobbikosok kérdésünkre szinte kivétel nélkül szó szerint felmondták a leckét: minden támogató szavazatnak örülnek, és igyekeztek nem beszélni arról a tényről, hogy most történetesen egy milliárdos oligarcha támogatásáról van szó, aki nemrég még a Fidesz legfontosabb háttérembere volt. Csak Szávay István nyilatkozott semlegesen Simicska Jobbik iránti szimpátiájáról, mondván: az a milliárdos dolga, hogy kivel szimpatizál.

A Fideszből egyedül Kövér László merészkedett a sajtófolyosóra hétfőn, viszont szokás szerint csak a hátának engedte a kérdést feltenni. A kereszténydemokrata Harrach Péter viszont türelmesen válaszolgatott az újságírók kérdéseire, még a Fidesz nevében is. Szerinte a Jobbikban sokkal jobban benne van most Simicska Lajos, mint régebben a Fideszben volt, konkrétumokat firtató kérdésünkre viszont csak annyit mondott: nincs otthon a pénzügyekben, ennek a felesége a megmondhatója. A kormány aktuális ügyekről alkotott álláspontját ellenben öt szóban összefoglalta a Mandinernek: „Jobbik: Simicska. Baloldal: Soros. Ez világos?”

Megkérdeztük Fodor Gábort is, aki fideszes és Bibó szakkollégiumos múltja révén régi ismeretséget ápol Simicskával. Mint mondta, okos és érdekes figura „a Lajos”, de elfogadhatatlan, amit az utóbbi időben művelt, tevékenysége miatt ő lett az oligarcha iskolapéldája. Felvetésünkre, miszerint mindketten szembefordultak Orbánnal, így akár pénzt is kérhetne tőle liberális pártjának, azt mondta: ez szóba se jöhet. Hasonló válasz érkezett a szocialista Hiller Istvántól is: a szocialisták és Simicska nem éreznek egymás iránt szimpátiát, így az ő lagzijuk sem jön össze. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/110483