Megszavazhatja az amerikai szenátus Montenegró NATO-csatlakozását

2017. március 24. 08:31

Két sikertelen szavazás után harmadszorra már támogathatja az amerikai szenátus Montenegró NATO-tagságát, ezt kéri Rex Tillerson külügyminiszter is.

2017. március 24. 08:31

Az amerikai szenátus kész megszavazni Montenegró NATO-tagságát – jelentette be csütörtök este Mitch McConnell, a republikánus többség vezetője. A döntést Rex Tillerson külügyminiszter korábbi levelében megfogalmazott kérésnek megfelelően, várhatóan hétfő este hagyják jóvá. A külügyi tárca irányítója március 7-én írt levelet a szenátus vezetőinek, amelyben hangsúlyozta, hogy Montenegró tagsága az észak-atlanti szövetségben „erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit”. Álláspontja szerint Montenegró felvétele segítené a térség integrációját, demokratikus reformjait, valamint a biztonságot és a stabilitást.

Montenegró felvételét eddig a NATO 24 tagállama hagyta jóvá, az Egyesült Államokban azonban két republikánus szenátor – Rand Paul Kentuckyból, és Mike Lee, Utah állam politikusa – megakadályozta a ratifikálást. Rand Paul arra hivatkozott, hogy Montenegró csatlakozása feldühítené Oroszországot és a balkáni állam amúgy is túl kicsi ahhoz, hogy az Egyesült Államok nemzetvédelme szempontjából szerepe érdemleges lehessen. Mike Lee pedig csak azért voksolt nemmel, mert azt szerette volna, ha a szenátorok kifejthetnék álláspontjukat a kérdésben.

A szenátusban eddig kétszer volt szavazás az ügyben, mindkét alkalommal sikertelenül.

(MTI)

Kapcsolódó cikkek

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
mokány
2017. március 24. 22:05
Montenegro stratégiailag fontos. Ha nem lép be önként, akkor el kell foglalni .
Szívemből magyar
2017. március 24. 14:13
Kizárólag a provokációra jó ez, semmi másra.
Akitlosz
2017. március 24. 12:25
Akkor nagy bajban van már Amerika és a NATO, hogy Montenegró hadserege nélkül esélytelenek.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik