Inkább Harry Pottert olvassanak alsóban, mint Jókait

2017. március 24. 09:29

Ez az a kor, amikor a gyerekeket nagyon nehéz rászoktatni az olvasásra. Ha az olvasnivaló nem érdekes számukra, ha nem motiváltak, akkor ez nem is fog sikerülni. Interjú.

2017. március 24. 09:29
Csépe Valéria

„Mit kéne akkor olvasniuk ilyen korban a gyerekeknek?

Sokat támadtak engem annak idején, amikor azt javasoltam harmadik-negyedik osztályosoknak, hogy olvassanak Harry Pottert. Az számukra izgalmas és érdekes. Ez az a kor, amikor a gyerekeket nagyon nehéz rászoktatni az olvasásra. Ha az olvasnivaló nem érdekes számukra, ha nem motiváltak, akkor ez nem is fog sikerülni.

Ön azt mondta, radikális átalakításra van szükség az alaptantervben. Ez azt jelenti, hogy az irodalomtanítást a feje tetejére kellene állítani?

Évtizedek óta uralkodik az az irodalomtörténeti szemlélet, hogy régi irodalmi művekkel kezdik el a tanítást. Aztán vagy elérnek, vagy nem a könnyebben befogadható mai szövegekig. Mindent meg lehet fordítani, és van is, amit meg kell fordítani. Igaz ez a többi tantárgyra is. A tanterv átalakításánál a radikális szó nem a szélsőségességet, hanem az alapos, gyökeres és mélyreható változást jelenti. A tantervben ki kell alakulnia az egyensúlynak az adatok és tények, azaz a lexikális ismeretek, a tudás és a készségek között. Az iskola első négy évében az olvasás megszerettetése a valódi feladat. Ezért kell sokkal közelebb hozni a tananyagot a gyerekekhez. Kár, hogy magyar nyelven kevés ilyen mai szerző és irodalom van, de az biztos, hogy a magyartanítást nem lehet az Ómagyar Mária-siralommal kezdeni.

Mit kellene átgondolni például a matektanításnál, ha azt is a gyermekek gondolkodásához akarjuk igazítani? Azt is fel kellene forgatni?

A tudománytörténeti felépítés itt sem felel meg a gyermeki gondolkodás fejlődésének. Vannak az ókori matematikusok, akik eljutottak valamilyen felismerésig. Aztán megint volt egy újabb korszak újabb tudósokkal, akik ráépítettek erre egy újabb tudást. A matematika mai alaptudása felnőttek gondolkodástörténetére épül. A gyermeki gondolkodás fejlődése viszont nem ilyen. Mondjon egy példát, mert ezt nem értem. A 2-es számrendszert például a másodikos és harmadikos gyerekek jól megértik. Később viszont egyre nehezebben. Ezt a pszichológia gondolkodási letapadásnak nevezi. A tízes számrendszer a keret, és innen más működésre nehéz váltani. Mikor jött a 2-es számrendszer a tudományban? Sokkal később, mint a 10-es. Mégis a 2-est nagyon fiatalon lehet érteni és használni. A tantervnek a gyermek fejlettségi szintjéhez való igazításával a fizika, a kémia vagy a biológia sem lesz más. Csak azon szeretnénk változtatni, hogy melyik életkorban mit alapozzunk meg, és erre mit építsünk rá. Úgy kell felépíteni a tananyagot, hogy megmaradjanak egy tudományterület fontos pillérei, de ez alkalmazkodjon a gyerekek gondolkodásának fejlődéséhez.”

Kapcsolódó cikkek

Összesen 106 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Graf
2017. március 26. 06:26
Tisztelt Hölgyem , sem Ön de még a Jó Isten sem fogja olvasásra bírni a gyermekeket amíg iPhone iPad + stb . az ő istenük. Ámen .
izo1210
2017. március 25. 20:58
És mi lenne, ha nem (csak) fikcióval próbálnák meg mindig tanítani az olvasást? Gyerekkoromban az egyik kedvenc könyvem az Ég és Föld volt, miközben utáltam az összes kötelezőt, beleértve az Egri csillagokat is.
Gregorius
2017. március 25. 20:23
Az a cél, hogy egy gyereket magával ragadjon egy történet és ezért hajlandó legyen egy akár vaskosabb könyvet is végig olvasni. Ha ez a könyv ma a Harry Potter, akkor olvassák azt. Ha néhány ilyen könyv elolvasása már sikerült, akkor könnyebben vesz a kezébe mást, talán magyar klasszikusokat is. Bár kétlem azt, Jósika vagy Kemény különösebben lekötné őket, már csak a nyelvezetük miatt is. Mikszáth könnyebb történelmi munkái ( Rab Ember Fiai etc.) azért jöhetnek.
zolka50.50
2017. március 25. 19:53
Hát Jókait az alsósok nem nagyon olvasnak, Mórát például annál inkább. Itt Angliában sem nagyon olvasnak a gyerekek, de itt nem a szerzőket okolják érte, éppen ezért Kamilla védnökségével (Károly herceg felesége) kampány indult az olvasás megszerettetésére. A királyi család tagjai, sportolók, színészek stb. járják az iskolákat, felolvasnak a gyerekeknek, és elmondják miért jó olvasni. Nekünk sem Jókait kellene hibáztatni, hanem belátni: a filmek elkényelmesítik a gyerekeket, az olvasás aktivitást követel meg, de az élmény is nagyobb. Erre kell megtanítani őket.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik