„Minimális diktatúra kell” – így emlékezett az ismét ambíciózus MIÉP

2017. március 15. 15:21

A Petőfi-szobornál megemlékező MIÉP új elnöke szerint a Fidesz retorikában rengeteg dolgot lopott tőlük, ám a kormánypárt csak szavakban radikális. Nem adják fel: minden választókörzetben el szeretnének indulni 2018-ban. A Jobbikot árulónak tartják, Orbánék gazdaságpolitikájával nagyjából elégedettek. Örülnének, ha több fiatal csatlakozna hozzájuk.

- Maguk kinek forgatnak?
- A Mandinernek.
- Az a feladat, hogy jól lejárassanak minket?
- Nem értem. Csak megkérdezzük itt az embereket a pártról.
- És ki küldte magukat?
- Magunktól jöttünk. Olvassa a Mandinert?
- Igen... Vannak maguknál nemzeti érzelműbb, rendesebb lapok is.

*

A fenti párbeszéd sajnos kamerán kívül zajlott le a MIÉP március 15-i megemlékezésén, ahol egyébként a megkérdezettek többsége szívesen nyilatkozott a MIÉP helyzetéről és arról, hogy miként látják a jelenlegi belpolitikai helyzetet. Mint azt a Mandiner megtudta: a MIÉP a 2018-as választáson minden egyéni választókörzetben jelöltet kíván állítani, miután nemrég új pártelnököt választottak az új irányt ígérő Nagy Tibor tiszaeszlári polgármester személyében. Kérdésünkre, miszerint hogyhogy még mindig létezik a párt, Nagy úgy fogalmazott: „MIÉP mindig volt, és mindig lesz.”

Egy idős vitéz és költő a „sportmaffiát” és a „sportstriciket” tekinti a legnagyobb problémának, Magyarország pedig „nem erősödik, hanem erőlködik”. Eközben viszont ő és más megkérdezettek is elismerően szóltak az Orbán-kormány gazdaságpolitikájáról, és abban is mélyen egyetértenek a kormánypártokkal, hogy elutasítják a migrációt. 

Azt is megkérdeztük, hogy mit gondolnak a Jobbikról és a Vona Gábor vezette, 2006-ban még a MIÉP-pel közös listán induló párt cukisodásáról. Egyik megszólalónk egyenesen árulónak nevezte Vonáékat, míg egy másik úr azt mondta: a Jobbik úgy hajladozik, mint nád a szélben. „Én hetven éves vagyok, nekem hetven éve ugyanaz a véleményem. Mondjuk nem is lettem vezető politikus, csak párttag” – mondta. Ennek ellenére akadt, aki úgy gondolta, hogy Vona még mindig jobb miniszterelnök lenne, mint Orbán Viktor.

A MIÉP szövegét nyúlja a Fidesz, mondja az új elnök

Nagy Tibor MIÉP-elnök (képünkön, hangproblémák miatt a videóban nem szerepel) a Mandinernek konkrét nevek említése nélkül azt mondta, a Jobbik irányváltásában csalódottak közül többen is megkeresték már őt. Kérdésünkre, miszerint hogyan értékeli a Fidesz eddigi teljesítményét, hosszas hallgatásba burkolózott, majd közölte: ezzel mindent elmondott a témáról. Úgy látja, a Fidesz csak szóban radikális, retorikájában számos dolgot átemelt a MIÉP-től, ám a tettekben már nem látja ezt viszont. „Azok nem a nemzeti érdeket szolgálják, így nem tudunk velük azonosulni” – fogalmazott. Szerinte erre bizonyíték az is, hogy Orbán Viktor Soros-ösztöndíjas volt.

Tiszaeszlár polgármester úgy véli, a migráció témáját csupán figyelemelterelésnek, manipulációnak használja a kormány. A menekülteket szerinte be se kellett volna engedni az országba, a határokon kéne tartani mindet, és engedni, hogy az önkéntes határvadászok is tegyék a vélt dolgukat. A probléma azonban úgy látja, hogy valós, mint fogalmaz, már Csurka István is írt arról, hogy „Észak-Afrikát a világhatalom erői szétverik, és az ottani érdekek megszerzéséért elüldözik az ott lakókat”.

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109862