A 48-as generáció mert álmodni

2017. március 15. 21:16

Fekete-Győr András
Facebook

Ne feledjük, a márciusi ifjak is csak tucatnyian voltak... eleinte. De tucatnyi fiatal és változást akaró ember mögé hamar felsorakozott a nemzet, és képes volt történelmi tettekre.

„Gyakran felmerül bennünk a kérdés, hogy mit jelent számunkra magyarnak lenni? Mi köt bennünket össze? Van-e, lehet-e felelősségünk mindazért, ami Magyarországgal történik? Egyáltalán, akarjuk-e ezt a felelősséget?

Nekünk, a Momentumnak március 15. a tettekről és a cselekvésről szól: 1848 március 15-én egy maroknyi Budapesten élő fiatal úgy döntött, síkra száll a szabadság és a nemzeti függetlenség mellett, és az esetleges következményekre, vagy az akkori politikai elit ellentétes akaratára fittyet hányva az egész ország számára megteremtették egy új jövő lehetőségét.

1848-ban eltöröltük a feudális bíráskodás rendszerét, felszabadítottuk a jobbágyságot, bevezettük a közteherviselést – megteremtettük a modern Magyarország alapjait. Március 15-e így a nemzeti szolidaritás, a jogállamiság és a sajtószabadság fontos ünnepe is – nekünk, momentumosoknak mindenképpen azt üzeni, ezekért az értékekért nemcsak érdemes küzdeni, de felelősségünk utolsó leheletünkig harcolni.

Mire tanít még minket a márciusi ifjak emléke? Arra, hogy még a legsötétebb órákban is van helye a bátor cselekvésnek. A 48-as generáció mert álmodni és megvolt az elszántsága ahhoz, hogy kezébe vegye a sorsát. Egy maréknyi fiatal összedugta a fejét egy pesti kávéházban, ötleteltek majd terv szerint cselekedtek...

1848 öröksége az a tapasztalat, hogy a nemzet képes saját kezébe venni a sorsát és olyanná válni, amilyenné az emberek teszik. Tennünk kell ma is azért, hogy Magyarországunkat megváltoztassuk, a nemzetnek kell megadnia az új irányt, és a társadalomnak kell lezárnia a politikai elit által be nem fejezett rendszerváltást... Új reformkorszakot kell kezdenünk. Újat - pont, mint őseink tették 48-ban.

Mik a feladataink? Először a közöny falát kell tégláról téglára lebontanunk, hogy új országot építsünk. Egy országot, ahol többé senki sem lehet másodrendű állampolgár, egy országot, ahonnan senki sem akar emigrálni, ahol a nemzet tagjai szolidárisak egymással, és mindenkit a teljesítménye alapján becsülnek meg. Egy kiszámítható, virágzó, modern Magyarországot.

Végezetül ne feledjük, a márciusi ifjak is csak tucatnyian voltak...eleinte. De tucatnyi fiatal és változást akaró ember mögé hamar felsorakozott a nemzet, és képes volt történelmi tettekre. Modernebbé, szabadabbá, frissebbé tudták tenni Magyarországot.

Kezünkbe kell vennünk a sorsunkat, újra el kell térítenünk a történelmet, hogy olyan hellyé tegyük Magyarországot, ahol szeretünk élni. Modernné, szabaddá, frissé.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109877