Még egyszer a baráti tűzről

2017. március 10. 09:56

Galló Béla
Mozgástér

Az egyként elitellenes budapesti Momentum és a vidéki Gémesi-párt viszonyát különösebb értékviták sem terhelik. Papíron már most kompatibilisebbek egymással, mint a ballib oldal.

„Feltűnő viszont, hogy a Momentum milyen sok vegyértéket hagy szabadon a jobboldal felé - bizonyára több, mint tudatosan.  Ennek véletlenül sem a kormánypártok a címzettjei, ám arra már nem vennék mérget, hogy a hamarosan színre lépő, Gémesi György gründolta párttal nem lesz-e valamiféle politikai liaison-juk. Gémesiék a hírekből kihámozhatóan, ugyancsak összkritikai mondandóval rukkolnak elő, miközben fellépésük korántsem a balliberális ellenzéki tortát morzsolná tovább, sokkal inkább a jobboldali szavazótábort kezdheti ki.

És ez új fejlemény.

Útszélén hagyott, egykori MDF-esek, kisgazdák, kiábrándultak, elégedetlenek, bizonytalanok adhatják Gémesiék táborát, feltehetően jól szervezett (önkormányzati) infrastruktúrával a hátuk mögött. A fővárosi eredetű és hatókörű balliberális ellenzéktől eltérően ez a párt eredendően vidéki genezisű, s egy-kettőre – pontszerűen vagy hálózatosodva – lehet jelen az ország egészében. Számára ideológiai és értékkülönbségek miatt partnerként aligha jöhetnek szóba a régebbi ellenzéki pártok, habár a politikai racionalitás, illetve a pragmatizmus logikája gyakran felülírhatja az efféle különbségeket.

A Momentum ellenben könnyen szóba jöhet. Összekötheti őket kritikai attitűdjük, s egymást jól kiegészítő »térképészeti« jellegük. S az egyként elitellenes budapesti Momentum és a vidéki Gémesi-párt viszonyát különösebb értékviták sem terhelik. Papíron már most kompatibilisebbek egymással, mint a ballib oldal.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109709