Az ellenzék vége

2017. február 24. 14:00

Amiről valójában szó van, az egészen más: a „ballib” tábor mai formában való létezésének megkérdőjelezése.

2017. február 24. 14:00
Lakner Zoltán
Lakner Zoltán
168 Óra

„Majdnem annyi aláírás gyűlt össze az olimpiáról szóló népszavazás érdekében, mint ahány voksot Tarlós István kapott a 2014-es újraválasztásakor. Amellett, hogy ez a fővárosi népakarat erőteljes megnyilvánulása, a kezdeményezés elindítása és menedzselése figyelemre méltó szervezkedési tudásról árulkodik. A Momentum érdemeit nem csökkenti, hanem növeli, hogy felismerte a választókat foglalkoztató, egyébként valóban fontos témát, és kifejezésre juttatta, mi minden fontosabb az olimpiai délibábnál a mai Magyarországon. Ez politikai tett, hiszen közös ügyeinkről szól. Nem csoda, hogy a kormányoldalból élénk támadásokat vált ki. A sikeres akcióval berobbanó Momentum tőkéje az új kezdet ígérete, ami a korábbi viták és a korábbi politikai oligarchia meghaladását jelenti egyidejűleg.

A 266 ezer aláírás leadása után egy nappal egy másik szereplő, Botka László folytatta politikai víziója formába öntését. Az MSZP Szabad Sajtó Alapítványának rendezvényén olyan anyagsűrűségű beszédet tartott, amilyenre a baloldalon Gyurcsány Ferenc tíz-tizenkét évvel ezelőtti fénykora óta nem volt példa. Botka kiindulópontja az, hogy a szegénységgel, az egyenlőtlenséggel és a félelemkeltés politikájával szembeni társadalmi centrum baloldali politikával építhető fel. Az országos politikai vezető szerepre most először pályázó szegedi polgármester felmondja a rendszerváltás amúgy is kifulladt társadalom- és gazdaságpolitikai konszenzusát. Kilépne a demokrata ellenzéki pártok világából is, ahol a tárgyalási és versengési ciklusok váltják egymást, anélkül hogy az össztámogatottság növekedne.

Sok mindenen lehet vitatkozni a Momentum- és a Botka-projekt kapcsán, legyen szó az ideológiai tartalomról vagy annak hiányáról, a többi ellenzéki pártot elutasító nyilatkozatokról, a hangütésről. Ám a leggyilkosabb vád, amit a baloldali-liberális véleményvezérek közül többen megfogalmaznak, hogy a Momentum valamiféle új Fidesz volna, Botka meg lepaktált Orbánnal, amikor az Szegeden járt. Igazán nem belefolyva az összeesküvések természetébe, elég legyen csak annyit megjegyezni, hogy ha Botka – aki még 2010-ben is megtartotta a baloldalnak Szegedet – olyan nagyon el akarta volna adni magát Orbánnak, aligha csinál ebből médiaeseményt. Ahogyan a Momentum sikerét követő kormányzati kommunikációs összeomlás is jelzi: váratlanul érte a centrális erőt, ami az aláírásgyűjtés során történt.

Amiről valójában szó van, az egészen más: a »ballib« tábor mai formában való létezésének megkérdőjelezése.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 80 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Hunyadi Mátyás
2017. február 26. 14:02
A NOlimpia jó kezdés volt. Olyasmi mintha felrobbantották volna Margit-hidat. Rombolás. Felrúgás. Szabotázs. Ennek mindig van sajtója. Na de mi lesz ezután? Londonból hazajött yuppie programozók majd hitelesek lesznek Bakonybélben? Tiszaroffon? Vagy a lakodalmas rokkot üvöltető autókban? Ugyanmár!!! Túl szabályos a szakáll, kérem. Magyarul meg másképpen beszélünk.
vigyor
2017. február 26. 08:29
Az olimpia ellen gyűjtötték az aláírásokat. Be lehet fejezni a hazudozást, basszus, a múlt átírásához legalább pár évet kell ám várni, egy-két hét nem elég, mert még a leginkább aranyhal memóriával rendelkező is emlékszik!
luisbathhelena
2017. február 25. 15:58
"Majdnem annyi aláírás gyűlt össze az olimpiáról szóló népszavazás érdekében" Lakner te is mint a momo-hazudtok mint a vízfolyás. Ha elolvastad volna a kérdést-ami az olimpiai pályázat azonnali VSSZAVONÁSÁSRÓL szólt, utólag nem hazudoznál. Talán. Szó sem volt ott semmiféle népszavazás követeléséről. A visszavonást követelték- megkapták.
Vampire
2017. február 24. 19:48
Hát Zoli nèni-szar egy "ellenzèkünk" van. Realy..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik