Regisztráció | Elfelejtett jelszó | Felhasználó törlése

Kamu szignók? „Baromság!”
2017. február 17. 13:07 | Írta: Stumpf András

Szándékosan kamu aláírásokkal „segítik” egyes ellenzéki pártok a Momentum Mozgalmat? – ezt állította legalábbis a Mandinernek egy névtelenséget kérő forrás péntek délelőtt. Az LMP-ből és az MSZP-ből is baromságnak nevezték a feltételezést, de érdeklődésünkre a momentumos Hajnal Miklós sem látta reális veszélynek ezt. Az aláírásgyűjtés befejeződött, de aki azt hiszi, most majd kiderül, lesz-e népszavazás az olimpiáról, téved. Az ívek hitelességét akár másfél hónapig is vizsgálhatják.

A budapesti olimpiai pályázat visszavonása mellett kampányoló, arról népszavazáson dönteni kívánó Momentum Mozgalom határideje ma, pénteken járt le a szükséges 138 ezer aláírás összegyűjtésére. A csak a Momentum által összegyűjtött, előzetes becslések alapján nagyjából 150 ezer szignó viszont vélhetőleg nem lenne elég a népszavazás kiírásához: ha csak 10% érvénytelen ezek közül, már akkor sincs meg a 138 ezer, ráadásul ennél magasabb szokott lenni az érvénytelen ívek aránya.

Kulcsfontosságú tehát a mozgalom kezdeményezéséhez csatlakozó pártok aláírási íveinek hitelessége. Ha ezek tömegével érvénytelenek, úgy megakadályozhatják a népszavazás kiírását. 

A Mandinert egy névtelenséget kérő informátor arról tájékoztatta péntek délelőtt, hogy ezek között tömegével lehetnek tudatosan kamu aláírások. Az egyébként alátámasztatlan állítás csupán azért látszott utánajárásra érdemesnek, mert politikailag mindenképp pikáns helyzet alakult ki azután, hogy a Momentum múlt héten hivatalosan is bejelentette: párttá alakulnak, indulnak a '18-as választásokon. Ezek után ésszerű elgondolás, hogy más pártok nem fogják saját támogatóik névsorát és lakcímét átadni friss konkurensüknek – legfeljebb kamu nevekkel és címekkel teleírt íveket.

„Baromság!” - fakadt ki az értesülésre az LMP egyik illetékese, aki közölte: maga is gyűjtött, s a párt minden esetben elkérte a lakcímkártyákat az aláíróktól. Elmondása szerint az érdekük az volt, hogy a segítő pártok közül ők gyűjtsék a legtöbbet: ez pedig teljesült is, uszkve harmincezer aláírást tudtak átadni a Momentumnak.

Az MSZP-nél mintha összebeszéltek voltak az LMP-sekkel. Szintén a „baromság” kifejezést használta az általunk megkeresett illetékes a kamuíves híresztelésre.

Igaz, a szocialisták nem összesítették, mennyit gyűjtöttek: apránként, alkalmanként adtak át egy-egy adag ívet a Momentumosoknak utóbbiak standjainál.

Hajnal Miklós, utóbbiak elnökségi szerint ennek oka az lehet, hogy ne derüljön ki, mennyire keveset hoztak össze, de ő sem tartja reális veszélynek, hogy szándékosan kamuíveket kevertek volna a momentumos kontingensbe. Ráadásul - épp az alacsony szám okán - az érvényességet az sem veszélyeztetné, ha egyébként csupa kamualáírás lenne a szocialisták által leadott íveken. 

Hajnal a Mandinernek elmondta azt is: épp számolják az aláírásokat, pontos száma egyelőre nincs (az utolsó adatuk másfél hete 110 ezer volt), de reálisnak tartja, hogy csak a momentumos „adag” megvan 150 ezer, s hogy a többi párt által gyűjtött aláírásokkal együtt a végleges szám kétszázezer fölött lesz. Ebben az esetben még akkor is meglenne a szükséges mennyiség, ha 150 ezer aláírásra lenne szükség: ez ügyben még jogvita várható. Hajnal elmondása szerint fel vannak készülve erre, többek között a jegyzőkönyvvel, amely 138 ezer aláírás összegyűjtését írja elő számukra. 

Arra viszont, hogy akár csak következtetni lehessen a kamuívekre, még sokat kell várni: a Fővárosi Választási Bizottságnak 45 nap áll rendelkezésére, hogy megállapítsa, mennyi volt érvényes az összegyűjtött aláírásokból. 

Ha másfél hónapot nem is vesz igénybe az eljárás, az biztos, hogy még hetekig várni kell, amíg kiderül: lesz-e népszavazás az olimpiáról Budapesten. 

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109034


Összesen 85 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.
időrendben | fordított időrendben | értékelés szerint


Forrás? Kétfarkú kutya párt?


Na most ha a fenti szöveg egy ballibtől származna, az rendben is lenne: ismerjük őket, ez a lényegük.

Az viszont, hogy te a állítólag a Jobbiknak (?) csápolsz, és mindeközben sütöd el ezeket a rádiókabaré szintű paneleket, az meglehetősen kínos. :))))

Kunhalmi Ágnest már sokszor linkeltük, íme a Jobbik hivatalos álláspontja ugyancsak 2015-ből:


"A Jobbik támogatja az olimpiai pályázat szándékát

Kevés olyan pont van Magyarországon, mely a magyar embereket végre nem elválasztja, hanem összeköti. Ilyen a közös szurkolás a nemzeti mezt viselő sportolóknak, ezért a Jobbik is szorgalmazza, hogy Budapest, illetve Magyarország pályázza meg a 2024-es olimpia és paralimpia megrendezését.

Sportnagyhatalomként ez kiváló lehetőség arra, hogy hazánk megmutassa nemcsak e téren elért eredményeit, hanem dicső történelmi múltját és reménnyel teli jövőjét is. Abban is biztosak vagyunk, hogy az egyébként is szükséges infrastrukturális fejlesztések, beruházások már középtávon is megtérülnek, így az olimpia amellett, hogy hírnevet szerez hazánknak, az itt élők jólétét is szolgálni fogja.

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője

jobbik.hu"

***

Tényleg Tunya: alá is írtál a Mécs-fiókáknak? Netán aláírást is gyűjtöttél nekik Juhász Péterrel, Szanyi Tiborral, Hadházy Ákossal együtt?
LOL


Koherens ballib (neo-dzsobberman?) érvrendszer. :)


Ha ez igaz, az valószínűleg elég lehet. Sikerült elkaszálni az olimpiai pályázatot a NOB döntéshozatala előtt, "gratulálunk"!Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés

Felhasználónév:

Jelszó:


Regisztráció | Elfelejtett jelszó