266 151

2017. február 17. 15:13

Gazda Albert
Magyar Nemzet

Az utóbbi napokban sok jel alapján már sejtettük: simán hozni fogják a minimumot, sőt felülteljesítenek jelentősen, de negyedmillió szignóra senki sem számított. Talán a kezdeményezők sem. Sportteljesítmény ez a javából. Rekordgyanús.

Elképesztő eredményt értek el a momentumosok az olimpiaellenes aláírásgyűjtés nevezetű versenyszám alkalmából. Az utóbbi napokban sok jel alapján már sejtettük: simán hozni fogják a minimumot, sőt felülteljesítenek jelentősen, de negyedmillió szignóra senki sem számított. Talán a kezdeményezők sem. Sportteljesítmény ez a javából. Rekordgyanús.

Lenne mit tanulniuk tőlük az áporodott és menthetetlen ellenzéki – elnézést az eufemisztikus kifejezésért – erőknek, az bizonyos. De ez mellékszál, több szót ne vesztegessünk rájuk.

Hiszen vannak izgalmasabb gyorskérdések is.

Először is, hogy akkor lesz-e népszavazás Budapesten. A tippünk: nem lesz. Egyáltalán nem azért, mert a választási bizottság huncut módon kiszelektálja az aláírások felét.

Azért nem, mert Budapest vissza fogja vonni a pályázatát.

Már az gyanús volt, hogy Orbán Viktor múlt pénteki évértékelőjében az idei év kihívásai között meg sem pendítette, hogy novemberben döntenek a 2024-es nyári játékokról. Öt karikáról nem esett szó, csak karikacsapásról. Persze Kósa Lajos frakcióvezetőtől tudjuk,hogy a Fidesznek semmi köze az olimpiához – haha –, úgyhogy Tarlós István szavaira vagyunk kénytelenek hagyatkozni. A főpolgármester péntek délelőtt azt mondta: ha sokan írták alá a nolimpiás íveket, felmerülhet, hogy visszavonulót fújnak.

266 151.

Tarlós Istvánnak nincs min gondolkodnia. Gondolkodnia a kormánypártnak kell. Teszi is. Háromnapos frakcióülésén is ezt tette, nem férhet ehhez kétség.

Gondolkodhat továbbá a Momentum Mozgalom is. Fekete-Győr András elnök az esetleges visszalépés hírét azzal kommentálta: az árulás és gyávaság lenne.

Meglehet.

Sikeresen akadályozhatná viszont a kampány további kiteljesedését. Az első bőrt ügyesen húzták le a fiatalok a sztoriról. Várakozásokon felül, ígéretesen. Hogy még egyet – egy jóval vastagabbat – zsákmányolhassanak, azt nem engedheti meg a gépezet. A muníció persze még rendelkezésre áll, néhány hétre elegendő lesz, üthető a vas, amíg meleg.

Mire azonban kihűl – referendum híján hamarabb az ideálisnál –, ki kell találni az újabb témát. Hasonlóan ütőset és hatásosat, amely ugyanígy megmozgatja az embereket.

Ütősebbet és hatásosabbat a Fidesz idétlen nemzeti konzultációinál. Menni fog?

Meglátjuk. A főpróbának vége, kezdődhet az előadás. A politika nem ismeri a pihenést.

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109044