266 151

Fekete-Győr András: Ideje befejezni a rendszerváltást

2017. február 17. 16:38

A Momentum Mozgalom vezetője szerint óriási mulasztás volt a Fidesz, Orbán Viktor és Tarlós István részéről, hogy nem kérdezték meg az embereket az olimpiáról, egyben felszólította őket, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást. Fekete-Győr András szerint az elmúlt 27 évben sajnos nem sikerült lebontani azt a falat, amit 40 év szocializmus alatt körénk építettek, de a mostani sikeres népszavazási kezdeményezés az első kiütött tégla lehet ebből a falból.

Összesen 266 151 aláírást adott le pénteken a Momentum Mozgalom az olimpiával kapcsolatos népszavazás érdekében – ezt Fekete-Győr András, a mozgalom elnöke jelentette be a Fővárosi Választási Iroda épületénél. 

Azt szeretnénk üzenni a Fidesznek, Orbán Viktornak és Tarlós Istvánnak, hogy az, hogy nem kérdezték meg az embereket, arról, hogy legyen-e olimpia Magyarországon, az egy hatalmas és óriási mulasztás volt a részükről” – fogalmazott Fekete-Győr András, hozzátéve, hogy ezt megtette helyettük a Momentum. A mozgalom vezetője nyomatékosan felszólította Orbán Viktort és Tarlós Istvánt is, hogy ne lehetetlenítsék el a népszavazást, ez ugyanis értékelése szerint gyávaság lenne a részükről, valamint elárulnák azokat, akik egyébként támogatják az olimpia ügyét. Szerinte az is gyávaság lenne, ha a népszavazás kiírása előtt visszavonnák a pályázatot. 

Ideje befejezni a rendszerváltást

Fekete-Győr András az aláírásgyűjtés időszakáról azt mondta: az elmúlt 30 nap a budapesti demokrácia történetének egyik legfelemelőbb és leginkább magával ragadó időszaka volt. Hozzátette: „több mint negyedmillió aláírás gyűlt össze azért, hogy olimpia helyett modern kórházakra és sikeres, jól felszerelt iskolákra költsük ezt a pénzt”. Sajtótájékoztatóján köszönetet mondott az aláíró budapestieknek és külön 1800 aktivistájuknak, akik hóban, fagyban, latyakban „belefektettek a magyar demokráciába”. 

Úgy látjuk, hogy ideje befejezni a rendszerváltást, az elmúlt 27 évben sajnos nem sikerült lebontani azt a falat, amit 40 év szocializmus alatt körénk építettek” – mondta Fekete-Győr András, aki szerint ha ez sikerült volna, a Momentum Mozgalom ma nem létezne. Hozzátette: új kezdetet hirdetnek és „sikeres népszavazási kezdeményezésünk az első kiütött tégla ebből a falból”. Arról is beszélt: olyan országban élünk, amiben az emberek félnek véleményt nyilvánítani, nagyon sok ember félelemből nem tudta aláírni az íveket, akiket ugyan megértenek, de az aláírásgyűjtés legfőbb üzenete az volt, hogy nem szabad félni.

138 ezer érvényes aláírás kell

A helyi népszavazási kezdeményezést Fekete-Győr András nyújtotta be magánszemélyként. A népszavazási kérdés úgy hangzik: „Egyetért-e ön azzal, hogy Budapest Főváros Önkormányzata vonja vissza a 2024. évi olimpiai és paralimpiai játékok megrendezésére irányuló pályázatát?” 

A Fővárosi Választási Bizottság december 7-én hitelesítette a kérdést, a jogorvoslati határidő letelte után január 18-án kezdhették meg a gyűjtést, amelyre 30 nap állt a rendelkezésükre. A népszavazás kiírásához 138 527 érvényes aláírás szükséges. 

A 2013. évi népszavazásról szóló törvény értelmében az aláírások ellenőrzését az aláírásgyűjtő ívek benyújtásától számított negyvenöt napon belül kell lefolytatni. Fekete-Győr András az MTI kérdésére elmondta: élni fognak azzal a lehetőséggel, hogy az aláírások érvényességének ellenőrzésekor jelen lehessenek. 

A mozgalom vezetője sajtótájékoztatóján azt is bejelentette: ebben a 45 napban Magyarország összes megyeszékhelyére is el fognak menni, mert szerintük eljött az ideje, hogy helyi ügyekkel is foglalkozzanak. Hozzátette: ki szeretnék alakítani helyi szinten a „cselekvés helyi köreit”. Mint mondta, arra buzdítanak mindenkit, hogy dobják ki a baloldali-jobboldali ellentétet, s a közös problémákra közös megoldást keressenek.

Nem csak a Fidesznek kell magába néznie

Fekete-Győr András az aláírásgyűjtés kapcsán megjegyezte, hogy „nemcsak a Fidesznek kell magába néznie és foglalkoznia magával, hanem a Jobbiknak is”, mivel a közvélemény-kutatások szerint a Jobbik szavazóinak többsége nem akar olimpiát Budapesten. Ezért szerinte ideje beállnia a Jobbiknak is a népszavazási kezdeményezésük mellé. 

Újságírói kérdésre elmondta: nem tudják leellenőrizni, hogy ki hol ír alá, erre nem voltak szoftvereik, egyéb programjaik, viszont csaknem 130 ezer aláírással többet gyűjtöttek, mint amennyire szükség volt. Általában a szavazatok 20-25 százaléka szokott érvénytelen lenni a népszavazási aláírások közül, de mivel ők nagyon figyeltek arra, hogy minden nevet pontosan írjanak le, arra számítanak, hogy a leadott aláírásoknak csak a 10-15 százaléka lesz érvénytelen. 

Az MTI kérdésére elmondta: 32-35 ezer aláírást kaptak LMP-től, 4 ezret a Magyar Kétfarkú Kutya Párttól, körülbelül 10 ezret az Együtt-től, 10 ezret a Párbeszédtől, az MSZP-től összesített adata nincs, de Szanyi Tibortól 170, Kunhalmi Ágnestől pedig 1600-1700 aláírást kaptak, a Momentum pedig mintegy 200 ezret gyűjtött. (MTI)

A bejegyzés trackback címe: http://mandiner.hu/trackback/109049

Összesen 111 komment

Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja.
Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi.

Melyikük mikor fordult szembe apja politikai nézeteivel?

Hát, így 50 évesen én is nagyon szeretném, ha valaki a szemétre hajítana, a születési dátumok miatt. Már csak ezért is biztos rá szavazok majd.

Szemmel láthatóan messiásváró hangulatban vagy.

A párizsi fiatalok is milyen rendet tettek '68-ban, azt sínyli most Európa.

Ha azt hiszitek üres fejű, nagyképű fiú, hogy a Fidesz majd beleáll nektek egy budapesti politikai kampányba pár hónappal az országgyűlési választás előtt, akkor ti még nem ismeritek Orbánt. Vagy tudják már, hogy Párizs elvitte ezt az olimpiát, a következőre pedig 2032-ben vagy inkább 36-ban lenne esély, amiért most nem érdemes keresztbe tenni egy gyufaszálat sem, és egyszerűen visszavonják a pályázatot - vagy kiírják a nyár közepére és arra kérik a választóikat, hogy ne menjenek el. Ti pedig majd mehettek mozgósítani nyaralás helyett.

Nagy az arcuk, pedig nem is egyedül gyűjtötték az aláírásokat, hanem a komplett ballib besegített.

Ugyanaz kell , mint a vasárnapi boltbezárásnál , vagy az internetadónál : gyorsan kihúzni a talajt a szervezkedők talpa alól . Budapest visszavonja a pályázatot , az élet megy tovább . Fekete-Győr meg szajkózza az egymondatos szlogenjét , a rendszerváltás befejezéséről , amíg csak akarja . A MoMo belépett a baloldali törpepártok acsarkodó közegébe .

Én nem bízom bennük, mert az ismertségük második napján kiderült róluk, hogy ballibek.
Tanítómestereik az öreg ballibek.

Ez még csak az aláírásgyűjtés volt:-))))))))) el is kell ám menni népszavazni és azt kell megnyerni.

Nem kihátrál, hanem elengedi a balhés dolgokat, engedve a népakaratnak.

Ez is lehet. Viszont van egy masszív alap: minden ellenzéki párt évekig támogatta az olimpiát.
Lehet ünnepelni a momo-t, de a ballib pártok pálfordulása nélkül nem lett volna ennyi aláírás.
A momo is ünnepli magát, pedig korai még a káröröm.

Az angol nyelvű sajtó egy része úgy kommentálja a hírt, hogy Budapest már kiesett a versengésből. Los Angeles viszont belehúz pl. a metróvonalak kiépítésébe és állítólag Trumpnak is van 1 billió USD-os ígérete az infrastruktúrára. Páris sem tétlenkedik.
Rio 1.6 milliárd USD túlköltekezést hozott össze, azaz 51%-al lőttek fölül a célon. Az elemzők szerint az 50% az egy biztos szám 8-9 olimpia adatait végignézve.
Én azért sajnálom, hogy mindig sikerül magunk alatt elfűrészelni/vágni a fát. Nézzétek meg Londont, mennyi minden épült, szépült.

Ne legyen naiv : a politika egy befejezhetetlen küzdelem , demokratikus-alkotmányos keretek között , az irányítás megszerzéséért .

Bravó , menjen politikai tanácsadónak ...


Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Bejelentkezés